18. szakasz(egyéni hegyi időfutam) indulási sorrend, rajtidők 

17. szakasz eredmények
Összetett állása a 17. szakasz után

Hegyi pontok top3:
1 Majka (TNK) 173
2 De Gendt (LTS) 90
3 Zakarin (KAT) 78

17.05
Igen, a célban is lengedez egy piros-fehér-zöld trikolór! :)

No, bauke Mollema talán még Quintanánál is nagyobb vesztese a mai szakasznak, bár annyiban nem, hogy tőle előzetesen senki sem várta,hogy második helyen álljon... Meglátjuk, mennyire csúszott le, valszeg Yates megelőzte.
Nem, nem előzte meg. 

17.03
Mondtam én.
Aru, Bardet, Yates... úgy otthagyták Quintanát, hogy csak na!


17.02
Porte viszont javíthat eddigi helyezésén.

17.01
Froome utoléri Porte-ot. A többiekhez képest megint gyűjtögeti a másodperceit, talán perceit. Mármint az előnyt. A top10-es bringásokra, legalább is többségükre  megint  ráver egy percet.

16.59
Úgy tűnik, Quintana még sem ragadt hozzá Froomehoz, mintha ő tudna menni Porte-tal, de Aru is  beindul, és mintha Froome... nem, ezt felesleges lett volna leírni. Azt akartam írni, mintha Froome most kicsit gyengülne, de á, dehogy! (Ja, Quintana már megint mögötte szorosan!)
Porte még mindig tartja magát.
Aru meg leszakadt.
És akkor Froome! Jön!

16.56
Zakarin megnyeri a szakaszt, nem volt ott már egy leheletnyi energia sem feleslegesen! 
Majka is tovább növelte a hegyi pontok versenyében előnyét.
Hopp, ott egy pillanatra!
Ott egy óriási magyar zászlóval rohangált valaki?
Ne rohangáljon!
Brmilyen zászló is volt, maradjon az út mentén nyugton.
És akkor közben Richie Porte próbálja a próbálnivalót

16.53
Froome-nak még mindig van két embere, hamvába holt volt martin kísérlete is.
Zakarin közben a cél felé közelít. Meg fogja nyerni. Szép volt fiú! 


16.49
És akkor Dan Martin! Megpróbálja! Én úgy reztem az előző hegyi szakaszokon is, hogy benne van elég erő és robbanékonyság és frissesség, csak valahogy túl óvatos, ha támadásról van szó.

16.48
Valverde nagyon ment, de kb csak önmagért, bele is fárad hamar. Aztán megint a két Sky-huszár elöl. Quintana úgy tűnik, odaragadt froome hátsó kerekéhez.


16.46
Na talán most?
Valverde előremegy, lesz valami?
Quintana viszont Froome mögött marad.

16.44
Aztán minden a régiben: Team Sky diktálja a tempót. Aru még mindig froome környékén, és ott van Dan Martin (Etixx-Quick Step) is.
Én nem hiszem, hogy annyira foglalkoznunk kellene Quintanával, oké, hogy kifejezéstelen arccal versenyez mindig, de ez most szerintem jól jön neki, mert szerintem blöfföli csak a magabiztosságot, messze nincs olyan formában, mint hittük/gondoltuk, sejtettük.
De cáfoljon meg! csináljon egy jó versenyt!

16.41
Most már csak Rosa az egyetlen segítője Arunak.
Közben elöl Zakarin 4 kilométeren belül.

16.39
Azért ez az Aru-fiú büszke lehet magára: annyira bíznak benne, hogy egy négyszeresGT-győztes (2 Giro, 1 Tour 1 Vuelta) bringás a segítője.Mindezt élete első Tourján. (Oké, Arunak is van már egy Vuelta-győzelme.)

16.38
A főmezőny 9:48-ra van Zakarintól.

16.36
Főmezőnyben Astana viszi a mezőnyt. Pontosabban Nibali és Rosa Arut.
A Sky kényelmesen viszi Froome-ot. Az esélyeseknél ott van mindenki, aki most itt, ezen a Touron számít.  

16.32
Ilnur Zakarinról (Katusha)? Talán ő lehet a mai győztes?

16.31.
Nagyon gyors szakasz lesz - Az első helyzetet öt óra előtt be fog érni.


16.30
Brice Feillu ered nyomdokaikba.


16.27
Zakarin közben utolérte a Majka-Clemet duót, hárman elől. Ők már az utolsó emelkedőt másszák.  

16.24
Így nézett ki egyébként a hegy pontjainak eloszlása:
1 Majka (TNK) 10
2 Voeckler (DEN) 8
3 Morabito (FDJ) 6
4 Clement (IAM) 4
5 Durasek (LAM) 2
6 Pozzovivo (ALM) 1


16.19
13 kilométere van még Majkának és Clementnek.
Haha, most jut eszembe, miért olyan fura épp ma Maját írni!
A napokban olvastam Kötter Tamás A harcból nincs elbocsátás című könyvét, aminek a novellái kitalált/fiktív valóságshow szereplőkről szólnak, de elég sok utalás van a valóban létező karakterekre is. (Aki az irodalmár/kulturális szakértő tevékenységem iránt is érdeklődik, kövesse a szerzői oldalam!)

16.15
Azért ne feledkezzünk meg az élen zajló harcról sem. Lutsenko támadása/kísérlete már a múlté, Majka elvitte az 1. kategóriás hegyet is. 
Ők tekernek elöl: Kangert (AST) Majka (TNK) Pozzovivo (ALM) Clement + Pantano (IAM) Morabito (FDJ) Zakarin (KAT) Durasek (LAM) Voeckler (DEN) Feillu (FVC)
A Tinkoffnak - bármennyire is szomorú vagy tragikus - valahol mégiscsak jót tett, hogy nincs már itt Contador.

16.11
Nem mondanám, hogy jó ötlet a Sky-t pihentetni, de mivel egy olyan "elmebeteg" versenyzőről, mint Nibali, van szó, azért ezt nem lehet egyértelműen hibás taktikának elkönyvelni. Apropó Astana! A még mnidig fontos ellenfélnek számító  Nairo Quintana remélte a szakasz előtt, hogy a Movistar és az Astana együtt tud dolgozni a Sky ellen. Viszont egy aprócska gond van: a Movistar baromira nem meggyőző ezen a Tour de France-on, és ráadásul már két emberük is hiányzik (Sky és Astana is még teljes.)


16.10
Fabio Aru (Astana) készül valamire? Két csapattársa szökésben + Nibaliék (aki most Arut segíteni van itt) előrejöttek a főmezőnyben.


16.08
Látnivaló!


16.01
Szokványos hegyi szakaszról van ma is szó abban az értelemben, hogy kettős forgatókönyvet látunk. Egyrészt a szökevények versenyét, másrészt a jóval lemaradva tekerő főmezőnyét. nyilván a sárga trikós és ellenfelei, míg nem kezdődik meg számukra a hegy, nemigen tesznek bármi felesleges, feleslegesen energia pazarló mozdulatot. Aki arra vár, vajon ki és mikor támadja be Froome-ot, valószínűleg még kicsit türelemmel kell lennie.


15.59
A szökevények között Tony Gallopin (Lotto-Soudal) kezste meg a támadást, majd Lutsenko (astana) kontrázott. Ő járt jobban, most ő teker az élen egyedül.

15.49.
A Col de la Forclaz:15.46
Az összetettbeli második helyezett bauke Mollema (Trek-Segafredo) is Froome gyengéiről beszél, és hogy   a sebezhető pontjait kellene felfedezni. Talán sokaknak meglepetés, hogy ő ilyen előkelő pozícióban van. Kétségtelen, hogy élete formájában versenyez. igazából Mollema a saját teljesítményére figyel, hisz közel két perc hátrányban van Froome-hoz képest,  de természetesen ígéri, ha a birt-kenyai lába megremeg, ő ott lesz, és megteszi a tőle telhetőt.

15.44
Még 27 kilométer az élcsoportnak. (Sagan már lemaradt/leszakadt.)


15.36
Sagan természetesen begyűjtötte a gyorsasági részhajráért járó  20 pontot.
És akkor most jöhetnek a hegyek:
nagyobb méretért kattints a képre!

15.31

Viszont ha már pillanatok múlva ott lesznek a szökevények a gyorsasági részhajránál, azaz gyakorlatilag a két nagy hegy lábánál, gondoljuk át a dolgot: valószínűleg ebből a csoportból valaki hazaér majd.  A mezőny 12 percre.
Majka?
Pantano?
Zakarin?
Vagy a jó öreg Thomas Voeckler?
Szerinted?
Tippelj!15.27
Az igazi kérdés persze a mai napon is az lesz, mint már egy évvel ezelőtt ilyenkor is  és persze a múlt héten is volt: lesz-e valaki, aki sikerrel támadja be Chris Froome-ot (Sky).
Adam Yates (Orica -BikeExchange), aki 3. helyen áll összetettben úgy nyilatkozott a pihenőnapon az újságíróknak hogy
Miért is ne? 
Froome ugyan erősnek látszik, és úgy tűnik, nehezen lehetne olyan pillanatot találni, mikor meginogna, de ha mégis előfordul, akkor miért is ne támadná be őt a 23 éves brit srác. (Az eset pikantériája: Yates-apuka a Sky-nál dolgozik).


15.21
Sőt, még mindig Izagirre bukásához kapcsolódóan: Warren Barguil (Giant-Alpecin) is akkor - az első kilométeren belül -  szerezte sebeit:

15.17
Az előbbi infót, miszerint csak Izagirre adta fel, máris módosítani kell: Borut Bozic (Cofidis) a második 3. kategóriás hegyen bukott, feladta a versenyt.

15.16
Egy érdekes adat: Peter Sagan (Tinkoff) már több mint 400 kilométert töltött ezen a Tour de France-on szökésben. Tavaly 390-nél állt meg a számláló. 

15.13
Majkáéknak még 48 kilométere van, mögöttük jön egy trió 2.50-re: Paiwles, Losada és Alaphilippe. Aztán valahol Costa és Plaza, majd a mezőny 10:35-re.
Gorka Izagirre-én (Movistar) kívül még nem adta fel senki a szakasz során a versenyt. Amúgy a szakasz rajtja előtt így állt a helyzet a versenyről távozók tekintetében.

15.10
Ha nagyon hamar ér célba majd az első, akkor a gruppettóval is nagylelkűbbek lesznek a szervezők: íme a limitidők számítási módja 

15.07
A völgyben járnak a szökevények, közben Majka újabb 2 pontot begyűjtött és közelítünk a gyorsasági részhajrához. Ott majd látni lehet, mennyire is gyors a szakasz.

15.02
Közben Voecklerék beérték Saganékat, szóval így néz ki az első csoport:   
Kangert + Lutsenko (AST) Sagan + Majka (TNK) Pozzovivo (ALM) Clement + Pantano (IAM) Van Avermaet (BMC) Morabito (FDJ) Zakarin (KAT) Durasek (LAM) Gallopin (LTS) Voeckler (DEN) Feillu (FVC)
Még 57 kilométer, a főmezőny meg 11 percre.

14.50
Jóval 10 perc felett a sárgatrikós-féle főmezőny hátránya.

14.47
Ezt a csoportot:
Tanel Kangert (Astana), Stef Clement és Jarlinson Pantano (IAM), Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Rafal Majka és Peter Sagan (Tinkoff), Domenico Pozzovivo (AG2R), Steve Morabito (FDJ), Ilnur Zakarin (Katusha) és Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept)
üldözi a Lushenko-Van Avermaet-Voeckler hármas.
Aztán jön a Quick Stepesek -féle csoport,
 majd a mezőny.

14.29 
Jelenleg nagyon gyors a szakasz, minimum fél óra előny az itinerben írtakhoz képest. Várható volt, hogy lesz hátszél.
 Ettől függetlenül persze  a szakasz végén a nagy hegyeken majd lelassul a buli. S ha már Peter Sagan és a zöld trrkós pontok:  34 kilométerrel a cél előtt (tehát a két nagy hegy előtt) lesz a gyorsasági részhajrá, addig fog mindenképp kitartani.
Ő egyébként így vezeti a pontversenyt a 16. szakasz után
A zöld trikóért járó pontok számítása


14.20
Jelenleg a két 3. kategóriás emelkedő között zajlik a verseny.
nagyobb méretért kattints a képre!
Az első emelkedőn Majka gyűjtötte be a 2 pontot, Sagan pedig az 1-et (igen, Sagan olyan sprinter, aki nem hal meg egy 3. kategóriás emelkedőn, az ő versenyzőtípusát nevezi a szakirodalom "puncheur"-nek és főként az egynapos versenyeken szoktak nagyot menni) 
A hegyi pontok számításáról egy táblázat ITT!  
És ha már pöttyös trikó: ITT pedig az aktuális (16- szakasz utáni) állás található.


14.18
Hozzászólnál?
Gyere  a bejegyzés Facebook-posztjára!


14.12
Persze, hogy nem parázik a Sky csapata, a szökevények közül legjobban Stef Clement (IAM Cycling) áll 36:17-tel a 24. helyen.

14.08
Még nagyjából 100 kilométer van hátra, és a piros pöttyös meg a zöld trikós szökésben. Érthető: Rafal Majka már a nagy hegyekre hajt, Peter Sagan pedig a gyorsasági részhajrá során akarja  még  inkább bebiztosítani azt, ami már amúgy is biztosnak látszik.
Szóval  a lényeg, hogy van 11 szökevényünk (a német Spitzenreiter - azaz éllovas -  jobban hangzik ilyenkor, de maradjuk a megszokott magyar szófordulatoknál):  Kangert (AST), Sagan + Majka (TNK), Pozzovivo (ALM), Clement + Pantano (IAM), Morabito (FDJ), Zakarin (KAT), Durasek (LAM), Gallopin (LTS), Feillu (FVC)
Később jön 8 üldöző/követő :  (AST), Van Avermaet (BMC), Pauwels (DDD), Losada (KAT), Costa (LAM), Voeckler (DEN), Alaphilippe (EQS), Plaza (OBE)
A  főmezőny (sárga trikós+ fehér trikós) kb 6 percre.

14.05
Svájcban jár a mezőny, de nem messze a Mont Blanc-tól, vagyis aki nem csak a versenyért, hanem a szép tájakért  (már persze, ha rajong a havas hegycsúcsokkal körülvett türkiz színű tavakért) is nézi a kerékpáros eseményeket, akkor ma és az elkövetkező napokban is lesz lehetősége ámuldozni bőven.  

14.03
Szépjónapot! Az első és legfontosabb információ, hogy baromi meleg van Svájcban. 35 fok körüli a hőmérséklet (ez bizakodásra adhat okot azoknak, akik jó időt remélnek, mifelénk a a következő napokban) , de fenn a hegyekben sem lesz kevesebb kb 23 foknál.


***********************************************************Addig is:
A szakaszról részletesebben
A befutó helyszínéről részletesebben 
16. szakasz eredmények
Összetett állása a 16. szakasz után
A pontverseny (zöld trikó) állása a 16. szakasz után
Mennyit kerestek a 16. szakaszig a csapatok? 
Két versenyző is megkapta a 16. szakaszon a piros rajtszámot
Tour de France 2016 - limitidők
Tour de France 2016 - a hegyi pontok számítása 

Ez is hasznos lehet:

Korábbi közvetítések: 

Várható közvetítések még a Tour de France során: 
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: