Baldricknak Brailsfordnak volt egy remek terve. 

Chris Froome és Mikel Landa a 15. szakasz eredményhirdetésekor (legjobb csapat)

A 12. szakasztól kezdve -  mely ironikus módon ugyanazon az emelkedőn zárult, ahol 5 évvel ezelőtt Bradley Wiggins alig tudta tartani a tempót az akkor segítő pozícióban lévő Chris Froome-mal (aki viszont feladata szerint várt a főnökre), és amelyen az idén Froome átmenetileg elvesztette a sárgát - kissé értetlenkedve figyeljük, mi történik a brit csapat háza táján. Vajon mi Mikel Landa szerepe?  Most akkor itt egy mesteri terv részének lehetünk tanúi? Félrement a jó szándék? Vagy a segítő fellázadt? És másnap, amikor Landa Alberto Contadorral (TrekS-Segafredo) volt szökésben, sem lettünk sokkal okosabbak.

A 18. szakasz utolsó emelkedőjén az Izoard-ra felfelé Landa megint ott és úgy ment el, ahol és ahogy nem igazán szokás. Mondhatnánk azt is, hogy nem logikus, hogy ilyen helyzetben hagyja ott az erős, jó formában lévő segítő az első számú emberét közvetlen riválisai között.

Előretolt bástya? Na ja, de azt meg nem egy kemény hegyi befutó utolsó kb két kilométerén szokták eljátszani.

És a Sky sem igazán ezt játszotta, mert ahogyan a célba érkezés után Landa nyilatkozta, ez egy tervezett mozzanat volt, de nem kizárólagosan azért, hogy előresietve segítse Froome-ot.

"Azt akartuk, hogy vagy Froome, vagy én szakaszt nyerjek. Mindenért küzdöttünk: a szakaszért, a dobogóért, a különbség növeléséért az összetettben."

Végül csak egy része sikeredett a tervnek. A szakaszgyőzelem nem jött össze, a sárga trikót azonban biztos kézzel megőrizték. Romain Bardet (Ag2r) ugyan az időjóváírásoknak köszönhetően  közelebb jött, de Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) vesztett 2 másodpercet Froome-mal szemben. A címvédő szempontjából így szerencsésebb, Uran veszélyesebb időmenő, mint Bardet.

Mikel Landa jelenleg a 4. helyen áll összetettben, de amennyire közel van, annyira távol is az a vágyott dobogós helyezés, hiszen már csak a marseille-i időfutam változtathat az összetetten, az pedig nem neki kedvez.

Landa a kulcsfontosságú szakaszokon erősebbnek mutatkozott a csapat első számú emberénél, de nem feledkezett meg arról, hogy miért került be a csapatba: segíteni Froome-ot. A brit az élről várhatja a szombati időfutamot, mely csupán 22 kilométeres, nem lehetetlen, nem elképzelhetetlen, de azért eléggé kicsi az esélye annak, hogy Uran fél percet.

Mikel Landa a 18. szakasz után arról is beszélt, hogy jövőre már Froome riválisaként akar a francia körversenyen részt venni. Azt már a Tour de France előtt is tudtuk, hogy a bringás elhagyni készül a Sky-t, de az átigazolási szezon kezdete (augusztus 1.) előtt konkrét információink nem, csak sejtéseink lehetnek, hogy hova szerződik. Eddig a Movistar látszik a befutónak, de meglehet, hogy még nem dőlt el semmi, és most Landa ügynöke dörzsölheti a tenyerét, hogy ügyfele milyen sikeresen felverte az elmúlt hétben a saját árát.    

Összetett állása a 18. szakasz után 
   
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: