Giro 2017 - arcok a mezőnyből: Lukas Pöstlberger - TOURázzunk együtt

FRISS

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2017. május 6., szombat

Giro 2017 - arcok a mezőnyből: Lukas Pöstlberger

Avagy mit kell tudni az első osztrák rózsaszín trikósról.
Kép forrása: twitter.com/giroditalia


Lukas Pöstlberger a Giro d'Italia pénteki első szakaszán keresztülhúzta több nagy esélyes sprinter számítását is. Bár a Bora-Hansgrohe-nak Peter Sagan távollétében (ő majd a Kaliforniai Körversenyen áll rajthoz a hónap közepén) is van sprintere, Sam Bennett, ám mégis a 25 éves osztrák szállította az idén először World Tour státuszt kapó német csapat első Grand Tour győzelmét (és egyáltalán az első komoly, nem Saganhoz köthető sikerét).

Lukas Pöstlberger 1992 január 10-én született a felső-ausztriai Vöcklabruckban, és 2016-tól szerepel jelenlegi csapatában (akik tavaly még Bora-Argon 18 néven futottak), előtte két osztrák kontinentális (azaz harmadosztályú) besorolású csapatban versenyzett.

A ProCyclingStats oldal statisztikái alapján inkább egynapost versenyző, 2012-ben osztrák bajnok volt, a nemzeti megmérettetésen általában jól (top5-ös helyek) szerepel, nem csak a mezőnyversenyben, de az egyéni időfutamon is.

Idén 5. lett az E3 Harelbeke egynaposon, korábbi években pedig inkább környékbeli - horvátországi, csehországi, stb - kisebb versenyeken ért el sikereket.

A német nyelvű Cycling Magazine bemutató cikke alapján - az újságíró többek között az E3 Harelbeke utáni interjúszituációt eleveníti fel -  laza, közvetlen srác. Ugyanitt említik, hogy 23 év alattiként nagyon is ismert volt a neve szakmai berkekben, ám az utóbbi időben bukások hátráltatták a karrierjét.

Fontos állomás volt életében a katonaság (sorkatonai szolgálat), ahol irodai feladatokat látott el, közben rendszeresen edzett. Ekkor tudatosította magában, hogy mekkora jelentősége van ebben a sportágban a regenerálódásnak. Eredetileg asztalosnak tanult, és a napi nyolc óra fizikai munkán túl végezte az edzéseket.

A mostani  Giro d'Italia élete első háromhetes versenye, rögtön egy szakaszgyőzelemmel kezdett. Ahogyan a sajtótájékoztatón elhangzott, tényleg felvezető emberként vágott neki az utolsó két kilométernek, ám többiek elmaradtak mögötte, és akkor kapta az instrukciót rádión keresztül, hogy menjen, próbálja meg. Megpróbálta, sikerült.

Lukas Pöstlberger jelenleg a rózsaszín mellett a pontversenybeli elsőségért járó ciklámen mez (ezt Caleb Ewan hordja majd helyette) és a legjobb 25 év alattinak járó fehér mez (ezt pedig Jasper Stuyven) viselője is. Legalább egy napig biztosan.

Kapcsolódó: 
1. szakasz eredmények (a listán az időjóváírásokkal módosított időeredmények találhatók)
1. szakasz utolsó kilométerek
2. szakasz alapinfók
Mi vár ránk az első hétvégén? (esélylatolgató)
Sprintverseny számítása
Útvonal
Rajtlista

Post Top Ad