Giro 2017 - mi vár ránk az első hétvégén? - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2017. május 4., csütörtök

Giro 2017 - mi vár ránk az első hétvégén?

Természetesen a sprintereké lesz a főszerep. 
2014-ben az írországi/észak-írországi rajt idején logisztikai okokból tették péntekre a Giro d'Italia rajtját, s tartottak három pihenőnapot. Úgy tűnik az ötlet bejönni látszik akkor is, ha lényegesen rövidebb távolságot kell áthidalni, hiszen Szardínia - ahol a verseny 1991 és 2007 után harmadszor startol - lesz az első hétvége szakaszainak helyszíne.  

Nem akármilyen Giro az idei, egészen pontosan 100. alkalommal rendezik meg az 1909-ben útjára indított versenyt. (Kimaradó évek: 1915-1918, 1941-1945) Olaszokról lévén szó, nem is kétséges, hogy minden szakaszon megadják majd valamiképp a módját az ünneplésnek.

Ahogyan az a háromhetes versenyeken megszokott dolog, az első néhány szakasz inkább a sprintereknek kedvez. Így lesz ez minden bizonnyal már pénteken is, bár maga a szakasz dimbes-dombos lesz, sőt lesz egy kisebb bukkanó 20 kilométerrel a szakasz vége előtt - nyilván azzal a szándékkal, hogy legyen kinek kiosztani a hegyi trikót is -, a legvégén minden bizonnyal a sprinterek küzdenek majd meg a rózsaszín trikó viseléséért. Mivel ritka, hogy nem csapat- vagy egyéni időfutammal rajtol a Giro (az évezredben 2003-ban és 2013-ban volt csak ilyen), a sprinterek különösképp motiváltak lesznek, hogy megszerezhessék az összetett első helyért járó megkülönböztető mezt.  

1. szakasz
Szombaton egy kicsivel több másznivaló emelkedőt kapnak majd a bringások, ugyanakkor megint csak annak nagyobb a valószínűsége, hogy sprintbefutó lesz, ha csak az 46 kilométerrel a cél előtt található emelkedőn nem szakadozik szét nagyon a mezőny.

2. szakasz
A legsimább a három nap közül a vasárnapi lesz, és ilyenkor szokás mindig elmondani, hogy reméljük, hogy tényleg problémamentes és bizonyos értelemben unalmas nap lesz, és nem történik semmi rendkívüli. A szakasz vége felé a tengerpart közvetlen közelében visz majd az út, ez persze oldalszelet és a mezőny esetleges szétcincálódását is okozhatja, a célban pedig macskaköves útfelület várja a versenyzőket, de ezzel együtt is egy egyszerű szakaszra számíthatunk.

3. szakasz
Kapcsolódó:
Giro d'Italia 2017 - útvonal
Giro d'Italia 2017 - rajtlista   

Post Top Ad