Őszi trió - a szezonvégi olasz egynaposok - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. október 1., szombat

Őszi trió - a szezonvégi olasz egynaposok

Trittico di Autumno, avagy az őszi trió: Milánó-Torino, Giro del Piemonte és Giro di Lombardia. 

Bár a World Tour versenyek naptára szeptember végére-október elejére igencsak megritkul - s valljuk be, hajlamosan vagyunk amúgy is elsősorban ezekkel a versenyekkel foglalkozni -, többek között Franciaország, de még inkább Olaszország jócskán kínál programokat a levélhullás idejére is.

Az "őszi trió" viszonylag új elnevezés, nem a hőskorból ered, bár mindhárom verseny a legrégebbiek közül való.  1987-től tartják számon az egyetlen őszi Monumentum, a Giro di Lombardia és az azt megelőző két verseny hármasát ezen a néven. Volt egy rövidebb időszak az elmúlt évtizedben, amikor megbomlott ez a trió - vagy a Giro del Piemonte, vagy a Milánó-Torino maradt el, esetleg került az utóbbi ideiglenesen újra a tavaszi szezonba  -, 2015-től azonban ezeket a versenyek is az RCS médiacsoport, a Giro d'Italiát is  - és természetesen az Il Lombardiát is - szervező  (nem mellesleg a Gazzetta dello Sportot magáénak tudható) cégcsoport tulajdonába kerültek, így most már még inkább igyekeznek összefűzni ezt a három szezonvégi megmérettetést.

Közülük a legkésőbbi, a Giro di Lombardia a legismertebb. 1905 óta rendezik meg, és mindig is őszi verseny volt. Létrejöttének oka megint csak a sajtótörténetben keresendő, a Gazzetta dello Sport  hirtelen egy új riválist kapott a frissen megjelenő  Gli Sports című hetilap révén, és a szerkesztő, Armando Cougnet, aki évek óta dédelgette egy lombardiai kerékpárverseny ötletét, úgy ítélte meg, nincs vesztegetni való idő, mert ha ők nem lépnek, lép majd az újdonsült konkurencia.

Hogy valami egyediséggel is bírjon a verseny, szándékoltan szezon véginek hirdették meg, lássa a nagyközönség, hogy az egész idényt végigversenyző bringások hogy bírnak ősszel egymással. Az első versenyt 1905. november 12-re hirdették meg, 74 kerékpáros jelezte előzetesen részvételi szándékukat, közülük végül 53 álltak rajthoz. Az első győztes Gerbi volt.

(Giro di Lombardia 2016 - útvonal, itiner, rajtlista)

A Giro del Piemonte is régi verseny, 1906-ban rendezték meg az elsőt, és ahogyan az alacsonyabb besorolású versenyekkel gyakran elő szokott fordulni, még az elmúlt időszakban is el-elmaradozott szponzori vagy más anyagi problémák miatt. Rendszerint az Il Lombardia előtti napokban tartják, az elsőt szintén Giovanni Gerbi nyerte.

(Giro de  Piemonte 2016 - végeredmény)


Giovanni Gerbi


A Milánó-Torino jelenleg a világ legrégebbi, de napjaikban is még megrendezett kerékpárversenye, 1876-ban indították az elsőt, egyben ez volt az első kerékpárverseny Olaszországban. (Emlékeztető: 1869-ben a Párizs-Rouen volt az első olyan kerékpárverseny, amely két város között zajlott).

Ezen az első versenyen mindössze 10 résztvevő állt rajthoz, de az érdeklődők száma elérte a 10 ezret. A Miánó-Torino a leggyorsabb egynaposként van számon tartva. 1995-ben kis híján múlt, hogy Marco Pantani nem szenvedett halálos balesetet: a szervezők figyelmetlenségéből fakadóan egy autó bejutott a lezárt útvonalra, a Kalóz és két társa is ütközött a járművel. Pantani ezek után kénytelen volt kihagyni az egész 1996- os szezont.

A verseny 1987 előtt a Milánó-Sanremo felkészülési versenye volt, tehát március elején tartották, ám a sorozatos rossz időjárási körülmények miatt inkább áttették őszre. Aztán megint tavasszal rendezték párszor, 2007 tavasza és 2012 ősze között azonban szünetelt a verseny, 2012-ben került vissza az UCI naptárába 1.HC kategóriásként. Ezen a versenyen szerezte akkor már Grand Tour győzelmekkel is bíró karrierje első egynapos győzelmét Alberto Contador.

(Milánó-Torino 2016 - végeredmény)

Idén az olimpia és az október közepére tett világbajnokság kicsit átírta a megszokott szezon végi versenynaptárt, így további őszi egynaposok (pl. a Tre Valli Varesine - végeredményt lsd itt) is a Giro di Lombardiát megelőző hétre kerültek, így "a hulló falevelek versenye" mintegy megkoronázza az őszi szezon legzsúfoltabb időszakát.

A Giro di Limbardiáról élő közvetítés (szöveges kommentár) lesz a TOURázzunk együtt oldalán, további részletekért nézz vissza szombat délután!  

Post Top Ad