Felirat hozzáadása
A belgiumi Mur de Huynál (Fléche Wallonne) is nehezebb. 
Csupán a 3. szakaszához érkezik a az idei Vuelta a Espana, s máris a(z egyik) legkeményebb emelkedővel kell szembenéznie a mezőnynek.  A Mirador de Ézaro (azaz az Ézaro kilátó) Galicia egyik leglátványosabb környékén, a Xallas folyó által formált gránitsziklák vidékén található.  Csupán 1,8 kilométer hosszú, ám átlagosan 13,8 %-os meredekségű, vannak részek, ahol ez a 28-30%-ot is eléri.

Egyáltalán nem gyakori jelenség a profi kerékpáros versenyeken sem, sőt! A legismertebb falszerű emelkedő (a nevében is benne van) a belgiumi Mur de Huy, ami a Fléche Wallonne záró emelkedője is "csak" 26%-os maximumot ér el  egy kanyarban, átlagban pedig  9,8%-os.

(nagyobb méretért kattints a képre!)


Az egykori profi, Ezequiel Mosquera elmondása szerint az emelkedőt először egy helyi sportklub, a CC Noia bringásai hódították meg még a 90-es évek elején.  Van a hegyen nagyjából 300 méter, ami elképzelhetetlenül kemény. Mosquera elmondása alapján a kerékpárosok  többsége leszállt a biciklijéről útközben, sőt, kényelmesebb volt megfordulni és úgy "hátrálni" felfelé az emelkedőn.

Mivel Galícia kedvelt helyszíne a Vuelta a Espanának, nem véletlen, hogy az elmúlt években többször is járt már erre a mezőny.  2012-ben Joaquim Rodriguez, míg 2013-ban Dani Moreno volt a legügyesebb "falmászó".  Purito már nincs a mezőnyben, ő a Clasica San Sebastian után visszavonult, Dani Moreno (Movistar) viszont még igen. Ugyanakkor a szakasz kétségtelen legnagyobb esélyese mégsem ő, hanem csapattársa, Alejandro Valverde, aki Rodriguez mellett a másik olyan  bringás, aki az effajta emelkedők specialistája, gondoljunk csak arra, hogy a  Fléche Wallonne-t négyszer is megnyerte (ebből a három legutóbbit sorozatban ő nyerte).

Így ment fel a mezőny 2012-ben:

Így pedig 2013-ban:

Nem csak Valverde miatt emlegetem azonban a Mur de Huyt. Ha a jelenlegi Vuelta-mezőnyt vesszük alapul, sokkal inkább érdemes a 2015-ös Tour de France 3. szakaszára visszagondolni  -  mintsem 3-4 évvel ezelőtti versenyekre -,  aminek hegyi befutója volt Huy legendás emelkedője. Akkor - ki más? - szintén Joaquim Rodriguez ért elsőként a célba, ám ott jött mögötte rögtön Chris Froome is, a későbbi összetett győztes, aki a tavalyi Touron ezen a szakaszon szerezte meg először a sárga trikót.


Mivel Froome is az összetett győzelemért jött a Vueltára (a Tour Vuelta dupla utoljára Berhard Hinault-nak sikerült 1978-ban), s ahogyan az már az időfutamon is látszott, a Sky jól össze lett rakva erre a háromhetes versenyre is, várható tehát tőle akár a tavaly júliusihoz hasonló mozzanat.

További részletek a 3. szakaszról

Kapcsolódó:
Vuelta a Espana 2016  - teljes útvonal
Vuelta a Espana 2016 -rajtlista


Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: