Új frontvonal nyílt az amúgy is sok problémával küzdő nemzetközi kerékpársport világában: a bahreini herceg által alapított csapat miatt nemzetközi jogvédő szervezetek protestálnak az UCI-nél.

Akár még a 2017-es Tour de France-on is demonstrálnának azok a jogvédő aktivisták, akik azt kérik a nemzetközi kerékpáros szövetségtől, hogy tagadják meg a Nasser bin Hamad Al Khalifa sejk által alapított csapattól a licencet. Mint ismeretes, a herceg bejelentésében utalt arra, hogy a legmagasabb szinten szeretnének beszállni a nemzetközi kerékpáros világban, egyértelmű tehát, hogy a World Tour licencért fognak folyamodni ősszel. Az aktivisták szerint azonban az UCI etikai kódjexe alapján meg kell, hogy ezt tagadja a csapattól.

Közel-keleti lapértesülések szerint a Bahreint korábban elhagyni kényszerülők szervezkelődni kezdtek Európában, hogy mindaddig demonstrációkkal zavarják meg a kerékpárversenyeket, míg a csapat versenyzési lehetőséget kap az UCI-tól. Az emberjogi szervezetek súlyos vádakkal illették a herceget, többek között, hogy halálra kínoztatott embereket. Szerintünk a kerékpárcsapat létrehozása, csak egy PR-akció a királyi sarj részéről, aki így szeretné tisztára mosni magát a Nyugat előtt.  

 A körülmények ellenére a csapat szervezése nem állt le, a Gazzetta dello  Sport legújabb információi szerint Brent Copeland lesz  majd a szakmai vezető. Copeland jelenleg a Lampre-Meridát irányítja, s korábban voltak olyan infók is, miszerint a jelenlegi egyetlen olasz World Tour csapat majd egyesül a közel-keletivel. A jelen állás szerint erre azonban mégsem kerül majd sor.

(forrás itt és itt és itt)

Kapcsolódó cikk az oldalon: 
Beindul a Bahrein-projekt - profi csapat alakul a Közel-Keleten

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: