Valószínűleg az újságnál kellett volna ügyesebben szerkeszteni a bizarr irányba elinduló interjút. 
Jan Bakelants 2013-ban


Évek óta kínos kérdés a hoszteszlányok/pódiumcsajok helyzete a kerékpársportban. Sok mindenkinek nem tetszik a dobogón álló, kerékpárosra mezt felsegítő, szépen mosolygó és bárkivel lelkesen összepuszilkodó nők alkalmazásának hagyománya.

Ausztráliában a Santos Tour Down Underen például meg is szüntették ezt a hagyományt, idén januárban tehetséges fiatal versenyzők kapták a lehetőséget, hogy idoljaiknak maguk segítsék fel a mezt eredményhirdetéskor. Bár pont ebben a helyzetben látszódott csak igazán, mit jelent asszisztenskedni egy kerékpárversenyen, a kamaszfiúk sokszor igencsak elbénázták a mezfelöltést, és a hoszteszek segítsége nélkül a díjátadó potentátok is igencsak elveszetten bóklásztak a pódiumon.

Az európai versenyszíntéren is megpróbálnak ennek a bizonyos szempontból valóban kissé idejétmúlt jelenségnek a megreformálására megoldást találni, vannak például olyan versenyek, ahol nem csak a férfiak kapnak csini hoszteszlányoktól, de a női versenyzők is cuki hosztfiúktól puszikat, ami több nő elit bringás szerint még rosszabb megoldás.

Az biztos, hogy az európai versenyszervező cégek igyekeznek pontosan körülhatárolni a hoszteszlányok munkakörét, ezzel védve magukat a hoszteszeket is a különféle attrocitásoktól. Például attól, hogy összekeverjék őket a motorsportok világából ismert  műmellű-műszájú"box utcai ribanc" kategóriával, akik egy jól sikerült fotó vagy videó kedvéért akár a versenyzők ölében is vonaglanak, hátha felfigyel rájuk valamelyik nagy "befektető".

A kerékpáros hosztesz viszont csak hosztesz, nem "konzumhölgy".

Nem véletlen, hogy botrány támadt pár éve abból is, hogy Peter Sagan a Flandriai Körversenyen megcsípte a díjátadásnál asszisztáló lány fenekét. Ez már ugyanis nem fér bele. Sagannak nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie.

Az idei Tour de France előtt  az Ag2r belga bringása, Jan Bakelants  keveredett bizarr botrányba. A helyi Het Laaste Niews napilap részéről kérdezgették, mit jelent a Tour de France-on részt venni (Bakelandts 2013-ban a sárga trikót is viselhette), és a beszélgetés eljutott addig, hogy szóba került, miként bírja ki egy ereje teljében lévő fiatal férfi három hétig szex nélkül. Akkor esett szó arról, hogy egyrészt vannak a pornófilmek, másrészt pedig hát végül is ott vannak a hoszteszlányok is. és hogy emiatt egészen bizonyosan gumit is fog pakolni a táskájába.

Mivel ezzel az egyértelműen poénnak szánt megjegyzésével szándékolatlanul is, de rossz hírbe hozta a Tour lebonyolításában aktívan részt vevő fiatal hölgyeket, többek között az ASO is hivatalos bocsánatkérést vár a kerékpáros részéről. (Bakelants a twitteren egyébként már bocsánatot kért).

A francia körverseny lebonyolításáért felelős cég egyébként különösen szigorú szabályokat alkalmaz, például a 2000-es évek elején fel is bontotta a szerződését egy lánnyal, aki viszonyba keveredett az egyik kerékpárossal, mondván, viselkedése rossz fényt vethet a többi lányra is. Az egy más kérdés, hogy a profi kerékpárost George Hincapie-nek hívták, a lány pedig azóta már (lassan húsz éve) a felesége. Ugyanakkor azt, hogy Christophe Moreau-t 2014-ben saját menyasszonya öltöztethette sárga trikóba, és a végén még egy szenvedélyes majdnem hitvesi csók is elcsattant, az még belefért, épp azért, mert tisztázottak. közismertek voltak a magánéleti viszonyok, és ráadásul még pozitív üzenetet is hordozott, hogy a hoszteszkedés leendő tisztes életű családanyák által is vállalható állás.


   

  
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: