A vasárnapi szakasz egy tranzitszakasz, a szökevények leszek főszerepben, majd a hétfői pihenőnap után  kedden jön a királyetap, további információkért nézz vissza akkor vagy kövesd a TOURázzunk együtt Facebook-oldalát:

Az eredményeket majd itt lehet sasolni:
14. szakasz eredmények
Összetett állása a 14. szakasz után


17.01
A rózsaszín trikós nem csak szakaszt nyert, de újabb másodperceket is.
Pinot és Mollema tűnik azoknak a számításba vehető fő esélyeseknek, akik ma nagyon sokat vesztettek.

17:00
Zakarin támad, Quintana csúnyán leszakad.
Dumoulin, akinek talán a legjobb a "gyilkos ösztöne" az egész  mezőnyben, abban a pillanatban rákapcsol,  és megnyeri a szakaszt. 


16.58
700 méter, továbbra is Zakarinra teszek. De az alább említett négy versenyző közül lesz valaki a győztes. Dumoulin viszi a sort, nem zavarja, hogy ő van elöl, neki nem az számít szakaszt nyer-e, hanem hogy ne vesszen időt.

16:57
Nibali leszakadt ettől a csoporttól. Dumoulin felvette az időmenő tartást, Zakarin, Qintana és Landa megy vele 


16:55
Igen, Landa a Sky-os.
Nem olyan nagy a különbség, ó, óóóó, nagyon jüön, Dumoulinnek ez az egyik specialitása, hogy nem esik kétsgébe, ha valaki fürge hegyi manó ellép, majd visszamászik hozzá.
Vissza is másztak.
És aztán a rózsaszín trikós ellentámadásba lendül!

16.54
Ááá, nagyon közel vannak Dumoulinék. Ők öten vannak, rajta kívül még Zakaron, Nibali, Yates és Landa (?).

16.52
Abszolút szkeptikus vagyok Quintanával szemben, de most megint ő van nagyon jó pozícióban, miközben már csak 3 kilométere van.  Kb 8-9 mp most, nem olyan komoly különbség a 2 perc 23 mp-hez képest.

16:51
Quintana és Zakarin.
És nincs megrogyás Dumoulinnél, ott viszi az üldözőket a rózsaszín trikós.
Quintana viszont otthagyja Zakarint.

16.50
Hoppá, úgy tűnik, lassan de biztosan Pozzovivo, Quintana éls Zakarin mintha kicsit el tudtak lépni a főmezőnytől.


16:49
Van Garderen a héten eljátszott azzal a gondolattal  - szerintem  jogosan -, hogy ő nem Grand Tour versenyző típus....
Na most téma van! Adam Yates (Orica Scott), aztán Bauke Mollema, majd akit viszont tényleg elfelejtettem:
Domenico Pozzovivo  (Ag2r)

16.48
Sem ennek, sem Tejay Van Garderen (BMC) próbálkozásának nem volt  különösebb következménye, Franco Pellizotti nagyon jól lerendezi a mezőnyt a főnök Nibali kedvéért. 

16:47
Hoppá! Ilnur Zakarin is támadásba lendül (Igor Antont el lehet felejteni)!

16.46
Öt és fél kilométerrel a vége előtt Igor Anton (Dimensio Data) támad. Na ez már más kérdés. Meddig jut az egykori Vuelta győztes?

16:44
Diego Rosa vissza a mezőnybe, ez nem volt komoly.
4 Movistaros elöl, utánuk közvetlenül Vincenzo Nibali.
Dumoulin kb 10-12. helyen  a főmezőnyben.


16.41
Az utolsó 3 kilométer így néz majd ki. 

Diego Rosa meg már 12 másodpecre.
Még 6 és fél kilométer.


16.39
Rosa errefelé van otthon... ez akkor szokásos direkt engedték el sztori lehet. (Vagy a fene tudja.)
A főmezőnyt a Movistar koordinálja.  
Még 7,7 kilométer.


16.36
Helyezkedés van 10 kilométerrel a vége előtt, és a Sky-ról nem beszéltem még. Ők egyértelműen a szupercsapat a kerékpáros világban, a Tour de France-on egyértelmű a dominanciájuk, ám a Girón mindig pechesek. Idén sincs másként, vasárnap  mindkét első számú emberük  földre került, és nagyon nagy hátrányokat kapott. Landa még ott van a mezőnyben, Thomas viszont már tegnap sem állt rajthoz.  
Engem megcáfolandó most épp a Sky olasz bringása  Diego Rosa megy előre. Mintha sikerült is volna némi előnyt megszerezni.
Mire befejezem a mondatot, már csak 8 és fél kilométer.  

16.33
Bauke Mollema. Trek-Segafredo. Egész jó segítője van, Japer Stuyven - ő kiváló egynapos menő, akit ilyenkor igavonóként lehet legjobban  igénybe venni. Igen, akár Mollema is számításba jöhet ma.
Volt egy bukás közben:a pár évvel ezelőtt nagy tehetségként számon tartott, aztán nagyon nagyon az ingoványos vidékre tévedt Adam Hansen került földre.   

16.31
Közben megfogták a szökevényeket, most a Bahrain-Merida dolgozik elől, értelemszerűen a címvédő Vincenzo Nibalinak. Még 13 és fél kilométer.
Nibali támadást szervez?
A fene tudja. Hiába nyert már 4 Grand Tourt, nem igazán bízom benne. Idén legalább is nem.

16.29
Ugyanakkor a mai szakasz sokak szerint épp Dumoulinnek kedvez, tehát az sem lehetetlen, ha ő ma esetleg még tovább növeli az előnyét.

16.26
Dumoulin ezzel a két és fél perces előnyével nagyon jó pozícióban érezheti magát, hiszen idén csak az utolsó szakaszon fog eldőlni a győztes kiléte egy egyéni időfutamon, ahol nyilvánvalóan ő lesz előnyben a többi összetett esélyessel szemben.

Ez azért érdekes, mert az ő riválisai nem fogják tudni, hogy mennyi időelőnyt érdemes adott esetben összeszedni (ha egyáltalán előnyre tud bárki is szert tenni) vele szemben egy hegyi szakaszon. Tehát mindenképpen rizikós támadásokba kell a többieknek belemenniük.


16:22
Ez lesz a hegy:16.21
Még 20 és fél kilométer a szakaszból, jelenleg épp 42 km a szökevények és a mezőny közti különbség, de kicsi az esély, hogy a három szökevény a szakasz végkimenetelében szerepet játszik majd.  

16.18
Véleményem szerint Quintana akkor tud igazán kezdeményezni, ha a Movistar tisztázza neki a helyzetet. Múlt vasárnap is így volt, a Movistar úgy megrántotta a sort, hogy a végén már csak ebből a csapatból maradt az első számú embernek két segítője, onnan könnyebb volt támadást indítani.

A mostani helyzetben sokkal inkább érdemes azokra a kerékpárosokra figyelni, akik nem csúcscsapatokban tekernek, Thibaut Pinot (FDJ) vagy Ilnur Zakarin (Katusha) lehet ma befutó szerintem.  

16:15
Érdekes volt visszaolvasni a három évvel ezelőtti élő közvetítés, amikor szintén a 14. szakaszon volt hegyi befutó az Oropa Szentély előtt, akkor is az volt számomra a feltűnő, hogy Nairo Quintana (Movistar) túl óvatos, nem igazán kezdeményez, inkább csak mások után teszi a kereket. Bár múlt vasárnap ő volt az aktív és kezdeményező, ez inkább csak annak volt betudható, hogy nagyon tartott a keddi időfutamtól  - utóbb kiderült, nem véletlenül -, és inkább csak  előremenekült.

16.13
Közeledik a mezőny a szökevényekhez, ők tényleg komolyan nem lesznek néhány kilométeren belül tényezők, de a csapatvezetés és a szponzorok is hálásak lesznek, hogy mutatták magukat a szakasz első hosszabb, de jelentéktelenebb felében.  


16:10
Megint csak másfél száz kilométeres a szakasz, amelynek a végén egy hegyi befutó vár a mezőnyre. Az ilyen szakaszokon alapvetően az összetett aímért versenyző bringások (és csapataik) vannak rákényszerítve, hogy tegyenek valamit, most jelenleg a 2 perc 23 másodperc előnnyel bíró Tom Dumoulnt (Sunweb) kellene a többieknek megszorongatniuk. És tényleg valóban a többieken van a támadásik kényszer.  

16.07
31 kilométer van hátra, három versenyző az élen,
 Lagutin (GAZ) Berhane (DDD)  Martinez (WIL), nem igazán zavarják az összetett versenyt. Előnyük jelenleg 50  mp, a hegyaljára megfogja őket a mezőnyt.


16.00
Szépjónapot!
Ahogyan azt sejteni lehetett a sprinterek közül ma már nem mindenki állt rajtoz. André Greipel (Loto-Soudal) és Jakub Marecko (Willier Triestina-Selle Italia) is otthagyta a mezőnyt még amia rajt előtt.Kezdés délután 4-kor!
Az Oropa szentély: a szakasz végállomása
Kapcsolódó
A szakasz részletes ismertetése
13. szakasz eredmények
Összetett állása a 13. szakasz után

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: