A namíbiai Dan Craven csak az országúti versenyre készült. Aztán felajánlották neki, hogy rajthoz állhat egyéni időfutamban is.
A 33 éves, jelenleg az izraeli Cycling Academy Teams kontinentális besorolású csapatában versenyző Dan Craven a 2016 -os riói olimpia kerékpáros közösségi média sztárja. Már a szombati mezőnyversenyen feltűnést keltett, mikor "élőben tweetelt" a verseny közben.

Bár az országúti kerékpárversenyek esetében gyakorlatilag a Twitter létrejötte óta magától értetődő, hogy a csapatkocsiban utazó szakmai vezetők vagy a háttérstáb bármely más tagja folyamatosan élőben közvetíti az eseményeket, természetesen a kerékpárosok a versenyzésre koncentrálnak, főleg egy olyan útvonalon, amelyről a legtöbb elit versenyző is csak úgy nyilatkozott: élete legkeményebb versenyen volt.

Craven trükkje egyszerű, de nagyszerű volt: a barátnő kezelte a felületet, és fogalmazott úgy, mintha maga a bringás tenné.

Craven nem fejezte be a szombati mezőnyversenyt - összesen 63 résztvevő haladt át a célvonalon, de ilyen jellegű egynapos versenyen könnyebben döntenek a feladás mellett a csúcsprofik is, ha látszik már, hogy nem érnek el említésre méltó eredményt, és inkább nem kockáztatnak egy bukást, egy sérülést -, és már készült arra, hogy sok más olimpikonhoz hasonlóan, akik az első napokon túl vannak a versenyükön, most egy kicsit nyaral. Például hogy most "büntetlenül" fagyit eszik és sört iszik.

Mivel a mezőnyverseny során több olyan versenyző is komolyan sérül  (pl. Vincenzo Nibali, Richie Porte vagy Gerain Thomas),  akik amúgy részt vettek volna az egyéni időfutamon is,  jó néhány hely megüresedett. Így aztán Dan Cravent is megkeresték az illetékesek, hogy felajánlják neki az indulás lehetőségét.

Craven - aki egy ideig az Europcar (ma Direct Energie) csapatánál is versenyzett, 2014-ben részt vett (és be is fejezte) a Vuelta a Espanán is, vagyis az elit mezőnyben is volt már lehetősége rajthoz állni -  reflexből visszautasította a lehetőséget, mondván nem készült erre a számra, és nincs is megfelelő felszerelése.

Aztán megkérdezte a Twitteren a követőit. Rengeteg pozitív visszajelzést kapott, azt ajánlották neki: veszítenivalód nincs, miért ne állnál rajthoz? legfeljebb utolsó leszel.

A riói olimpia férfi egyéni időfutamában a hivatalos rajtlista szerint 37, a valóságban végül 35 versenyző állt rajthoz (azaz ketten még az utolsó utáni pillanatban is visszaléptek.). Dan Craven a 35. lett.

Később arról is nyilatkozott, ebben a szituációban mér nem csak önmagáért, hanem azért az országért is kiállt, amely színeiben versenyez. Namibia 2 milliós lakosú, még a kontinensen is viszonylag fiatalnak számító ország (1990-ben váltak függetlenné), sokan nem is hallottak róla, ugyanakkor fontos a turizmusból származó bevétel.

(cikk forrása: itt és itt):


  
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: