Az ok az új World Tour versenynaptár.
Az AIGCP, azaz a profi kerékpárcsapatok szövetsége még a szerdai olimpiai egyéni időfutam előtt jelentette be a döntést: a World Tour csapatok nem kívánnak részt venni az októberi világbajnokság csapatidőfutamán.

Az UCI a hónap elején hozta nyilvánosságra 2017-es World Tour naptárát, melyben 10 új verseny - többek között a  Közel-Keleten és Ausztráliában zajlók is -  szerepel. A World Tour licenccel versenyző csapatoknak kötelező ezeket a rendezvényeken a részvétel, bár voltak olyan hírek, hogy  a változtatások miatt az új versenyeken nem kell majd mindenkinek részt vennie.

A kerékpárcsapatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint az UCI gyakorlata egyedülálló a profi sport világában, és gyakorlatilag nem más, mint a hatalommal való visszaélés. Az AIGCP nyilatkozatára reagált a nemzetközi szövetség is: reményüket fejezik ki, mégis rajthoz állnak a csapatok a versenyen. Szerintük a világbajnokság az egész nagy kerékpáros család fontos ünnepe, aminek bevételeit ők, mint non-profit szervezet vissza is forgatják  a kerékpársportba.  

Pár évvel ezelőtt már kénytelen volt visszakozni az UCI, amikor két ASO-érdekeltségű kínai versenyt vett fel az elitversenyek listájára. A csapatok zsarolásnak tartották, hogy kötelező a szezon végén ez a kis kiruccanás, különben nem kapják meg a licencet. A két verseny néhány év után ki is került a programból.

Bár ma már természetes, hogy a legnagyobb sztárok is januárban kezdik a versenyzést,  a versenyek tekintetében érdekes át- majd visszarendeződésnek lehettünk tanúi az elmúlt években. A csapatok igyekeztek kihasználni az Arab-félsziget adta lehetőségeket (jó idő, jó minőségű utak, speciális helyzetek, pl. oldalszél edzésének lehetősége, luxus szálláskörülmények, stb.), tavaly azonban szemmel láthatóan megfordult a trend, egyre kevesebb csapat gondolta úgy, megéri az út oda és vissza, inkább az újra megszaporodó Földközi-tengerhez közeli európai versenyeket preferálták. Emlékezetes, hogy a Katari Körverseny koronázatlan királya, Tom Boonen (Etixx-Quick Step)  sem a sivatagban kezdte a szezont 12 évnyi szereplés után, hanem Európában maradt (+ a csapatnak volt még egy kis konfliktusa egy sértődékeny sejkkel is).

(forrás)

Kapcsolódó:
10 új verseny a 2017- World Tour naptárban
Országúti versenynaptár (World Tour versenyek) 2017


   
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: