Hosszabb időre odaítélt lincencek, új World Tour versenyek és ranglisták. AZ UCI szerint a változtatások a stabilitást és növekedést szolgálják.
Az országúti kerékpáros világbajnokság rendszerint a szakmai tanácskozások ideje is egyben. Brian Cookson, az UCI elnöke kedden jelentette be, hogy a vezetőség milyen változtatásokat fogadott el legutóbb elsősorban a World Tour rendszerrel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy a 2017-19-es időszakra hároméves periódusra adják majd ki a World Tour licenceket, a csapatok száma azonban továbbra is 18 marad. A változtatástól a befektetési/szponzorálási kedv növekedését várják a szervezetnél. Ez volt azonban a pontja a tervezett reformoknak, amit a Tour de France-t (és további nagy presztízsű versenyeket) szervező Amaury Sport Organisation (ASO) korábban leginkább ellenzett. Mint emlékezetes, idén júniusban, nem sokkal a francia körverseny előtt a cég  a versenyei meg nem rendezésével fenyegetőzött arra az esetre, ha a dolgok nem az ő elvárásaiknak megfelelően alakulnak. Hogy miként reagálnak a konkrét döntésekre, a következő napokban minden bizonnyal kiderül majd.

Változások lesznek a minőségbiztosítási rendszerben is 2017-től. Egy 10 pontos értékelési kritériumhoz - mely a csapatok integritásának és egyben a dopping elleni küzdelem erősödését hívatott elősegíteni -  kell igazodnia a csapatoknak, néhány helyen már alkalmazták az előző szezonban is, két év múlva kötelező lesz, 2018-tól pedig a prokontinentális szintre is kiterjesztik.

Új versenyek kerülnek be szintén 2017-től a World Tour versenyek közé. Szervezőiknek is meg kell majd felelniük egy szigorított minőségbiztosítási rendszernek. Ezenkívül differenciálódni fog a világranglista is: saját listája lesz többek között a hegyi menőknek, a sprintereknek vagy épp az egynapos versenyzőknek.

(Cikk forrása: cyclingnews.com és cyclingtips.com.au)
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: