Milánó-Sanremo 2018: debütál a videózsűri - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. március 16., péntek

Milánó-Sanremo 2018: debütál a videózsűri

Az UCI új szabálya a monumentális egynaposokra és a háromhetes körversenyekre vonatkozik. 

Tour de France 2017 - 4. szakasz - a mozdulat

Négy főből fog állni a szombati Milánó-Sanremón a zsűri: hárman az eddigi szokásoknak megfelelően a mezőnnyel tartanak (kocsiban + motoron), míg a negyedik a cél közelében egy a számára kialakított teherautóban figyeli majd a televíziós felvételeken keresztül az eseményeket.

Sanremóban Gianluca Crocetti fog a monitorok előtt üldögélni, a zsűrielnök Martijn Swinkels lesz, ő a mezőnnyel együtt halad majd. Ellentétben például a labdarúgással, amikor vitatott esetekben kérik csak a videóbírót, a kerékpárversenyeken az új zsűritag állandó kapcsolatban lesz a többiekkel és azonnal jelezhet, ha szabálytalanságot lát.

2017 folyamán két olyan esemény is volt, mely azt jelezte, szükség lenne efféle megoldásra. Egyik Peter Sagan (Bora-hansgrohe) ügye volt: a zsűri az első információk alapján azonnal kizárta a világbajnokot a versenyből, miután szabálytalanul érintkezett a Tour de France 4. szakaszán a sprinthajrában Mark Cavendisshel (Dimension Data). Csak a televíziós felvételek visszajátszása során derült ki, hogy Sagan nem ártó szándékkal, hanem önvédelemből lendítette könyökét a nagyon-nagyon rossz helyen kibújni akaró Cavendish irányába. A zsűri azonban már nem változtatta meg a véleményét.

Hasonlóképpen csak utólag értesült a zsűri arról, hogy a bergeni világbajnokságon Gianni Moscon (Team Sky) a csapatkocsival húzatta magát egy ideig, az olasz versenyzőt utólag diszkvalifikálták.

Ha van a zsűriben egy direkt a felvételek figyelésével (értelemszerűen az összes kamera képét megkapja) megbízott tag, akkor ezek a helyzetek remélhetően kiküszöbölhetőek.

A Milánó-Sanremo amúgy ideális verseny az új helyzet tesztelésére, hiszen mint ahogyan láthattuk a 2016-os versenyen, itt is könnyen előfordulhat vitatott helyzet: az akkori győztes, Arnaud Demare (FDJ) gyanúsan gyorsan ért vissza a mezőnyhöz a Cipressán, ez ellen többen is panaszt tettek, állításuk azonban nem nyert bizonyítást.

(forrás

Post Top Ad