Eszerint az ütközés egy szerencsétlen és szándékolatlan versenyszituáció volt. 2017. december 5-ére tűzték ki Peter Sagan és a Bora-hansgrohe csapatának meghallgatását a Nemzetközi Sport Döntőbizottság (CAS, Lausanne) előtt a szlovák versenyző Tour de France-ról történt kizárása ügyében. A meghallgatásra azonban már nem került sor, ugyanis az érintett felek  a csapat vs. UCI) néhány órával előtte megegyeztek.

Ennek értelmében Peter Sagan ütközése Mark Cavendish-sel (Dimension Data)  egy szerencsétlen és szándékolatlan incidens volt, ugyanakkor a verseny zsűrije is az akkori és ottani helyzetnek megfelelő legjobb döntést hozta.

A felek megegyeztek abban, hogy nem folytatják a pereskedést, helyette a jövőbeli pozitív fejleményekre, változásokra koncentrálnak. Ez ebben az esetben konkrétan a videóbírók intézményének bevezetését jelenthetné, erről többek között David Lappartient, az UCI új elnöke is többször beszélt.

A megegyezéssel kapcsolatban Ralph Denk, a Bora-hansgrohe csapatmenedzsere elmondta, hogy számukra az volt a kiindulási pont, hogy Sagan nem szándékosan okozta Cavendish bukását (és kulcscsonttörését), a versenyző nem tett semmi rosszat. Sagan is így érvelt nyilatkozataiban, ő ahhoz tartotta magát, hogy a bukást akarta csupán elkerülni, miután Cavendish túl szűk helyen, jobbról próbált kibújni a hajrában.

Peter Sagan az egyességről elmondta, hogy a múlt el van felejtve, a sportág fejlődésére érdemes inkább koncentrálni, és örül annak, hogy a Vittelben (ebben a városban volt a Tour de France 4. szakaszának befutója) történtek rámutattak arra, miféle problémákkal kell az UCI versenybíráinak szembenéznie, és hogy ezt a problémát egy sokkal effektívebb módon kell az UCI-nak képes lennie megoldani.

(forrás)
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: