Decemberben lesz Peter Sagan és a Bora-hasgrohe CAS-meghallgatása - TOURázzunk együtt

FRISS

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2017. november 14., kedd

Decemberben lesz Peter Sagan és a Bora-hasgrohe CAS-meghallgatása

2017. december 5-én kerül a Nemzetközi Sport Döntőbizottság (CAS) elé Peter Sagan (Bora-hansgrohe) Tour de France-diszkvalifikálásának ügye. 

Fotó: Bettini Photo / cyclingnews.com 

Kétségkívül az idei év egyik legnagyobb botránya volt az akkor még csak kétszeres világbajnok kizárása a versenyből a 4. szakasz után. Az akkori hivatalos közlemény szerint a többi versenyző veszélyeztetése volt az ok, miután többen is a földre kerültek a jelenetsor következtében. A zsűri a szabályzat 12.104-es, szabálytalan sprintről szóló cikkelyére alapozta döntését, mely megengedi a versenyző kizárását is a további küzdelmekből.

Peter Sagan a másnapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, akceptálja a zsűri döntését, de tartja magát ahhoz, hogy nem tett semmi rosszat.

Decemberben a CAS előtt a Bora-hansgrohe csapata (hivatalosan a Denk Pro Cycling GmbH & Co. KG.) azzal kíván majd érvelni, hogy a döntés értelmében úgy tűnik, az UCI nem engedi (és szigorú szankcióval bünteti), hogy egy versenyző saját személyes biztonságát védje egy kaotikus sprint során.

Mint ahogyan azt azóta sokan és sokszor elemezték, a bukást Mark Cavendish (Dimension Data) hibás döntéséből következett, a brit versenyző volt az, aki rossz helyen, jobbról, közvetlenül a kordon mellett próbált előzni, és gyakorlatilag borítékolható volt a bukása, melyre gesztusai alapján már ő maga is előre felkészült. Sagan a kívülről valóban nagyon durva mozdulatnak látszó könyöklendítésével azt kívánta elkerülni, hogy Cavendish magával vigye őt is a földre, amit a mögöttük érkezők viszont már nem tudtak elkerülni.

Az idei Tour de France-on a szokatlanul sok sprintbefutó miatt a sprintermezőny szinte teljes krémje képviseltette magát a versenyen, így eleve számítani lehetett rá, hogy brutális harcok lesznek az ilyen szakaszokon az utolsó métereken.


Post Top Ad