Csupán 4 WorldTour csapat lesz a Török Körversenyen - TOURázzunk együtt

FRISS

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2017. október 8., vasárnap

Csupán 4 WorldTour csapat lesz a Török Körversenyen

André Greipel (Lotto-Soudal) a tavalyi versenyen 

A Presidential Cycling Tour of Turkey azon 10 verseny közé tartozik, melyek 2017-ben kaptak WorldTour státuszt. A WorldTour-rendszer lényege ugyebár az (lenne), hogy a kategóriába tartozó versenyeken a kategóriába tartozó csapatoknak kötelező megjelenniük. Ám a kalendáriumbővítés miatt az UCI idén év elején úgy döntött, hogy az újonnan a naptárba beemelt versenyek esetében ez csupán opcionális lesz.

A szezon végén jól látszik, hogy mely versenyek esetében volt jogos a WorldTour státusz megadása (a Strade Bianchén például mind a 18 elit csapat részt vett), illetve, hogy hol tűnik mindez erőltetettnek (a Frankfurt-Eschborn esetében valószínűleg közrejátszhatott ebben, hogy a verseny nemrég az ASO érdekeltségébe került, valamint hogy erősödik az együttműködés a francia cég és a német szövetség között).

Eltekintve a Tour of Qatartól, mely szponzorok hiányában elmaradt, a törökországi versenynek jutott úgy tűnik a legmostohább sors az elit szintre emelt versenyek közül. A hagyományosan április második felében zajló esemény léte hosszú ideig bizonytalan volt, míg végül megtalálta helyét a versenynaptár októberi rubrikájában. A szervezőknek azonban nem igazán sikerült vonzóvá tenniük a versenyt, mert összesen négy WorldTour csapat képviselteti majd magát rajta: Astana, Bora-hansgrohe, Trek-Segafredo és UAE Team Emirates.

A LottoSoudal és a LottoNL- Jumbo is nyilatkozatot tett közzé, hogy a politikai klíma és a komoly biztonsági kockázat miatt nem kívánnak részt venni a versenyen. Marc Sergeant, a Lotto Soudal menedzsere arról beszélt, hogy tavaly  - amikor is a Lampre-Meridával egyetemben ők voltak a két WorldTour csapat a versenyen - nagyon ideges, feszült körülmények között zajlott a program, és azóta csak rosszabb lett a helyzet (a tavaly nyári puccskísérlet, az azt követő megtorlás, stb).

 Patrick Lefevere, a Quick Step Floors szakmai vezetője is nyilatkozott az ügyben, ő azt mondta, hogy még a tavaly decemberi edzőtáborban megkérdezték a versenyzőket, hogy ki szeretne részt venni ezen a versenyen, de senki nem jelentkezett.

Az. 53. Presidential Cycling Tour of Turkey 2017. október 10. és 15. között zajlik.

(forrás)

Post Top Ad