Tour Down Under: hova tűntek a lányok az eredményhirdetésről? - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2017. január 19., csütörtök

Tour Down Under: hova tűntek a lányok az eredményhirdetésről?

Ausztráliában szakítottak a hagyományokkal. 
Nem pózolnak hoszteszlányok az idei Santos Tour Down Underen a szakaszgyőztesek és trikóviselők mellett a dobogón, és természetesen elmarad a puszilkodás is.

Caleb Ewan 2016-ban a dobogón

Dél-Ausztráliában kisebb forradalom ment végbe az elmúlt időszakban, nemrég például az Adelaide Clipsal 500 autóversenyen szakítottak azzal a szokással, hogy biodíszletként alkalmazzanak fiatal nőket.

Leon Bignell sportminiszter szerint nem jó az a gyakorlat, hogy egyrészt az ilyen rendezvényeken azért alkalmaznak nőket, hogy semmi más dolguk ne legyen, csak szexin kinézni és viselkedni, miközben az egészségügybe rengeteg pénzt kénytelenek ölni az egyre több testképzavarral küszködő fiatal lány miatt. A kormányzat ehelyett azt szeretné elérni, hogy a lányok ne ezt a "karrier"lehetőséget lássák maguk előtt, ha elmennek egy motorsportversenyre, hanem hogy mérnökök, szerelők vagy versenyzők akarjanak inkább lenni.

A kerékpárversenyeken is régi tradíció, hogy az eredményhirdetéskor a dobogó két oldalán bájos hölgyek állnak, akik felsegítik a mezt a versenyzőre, gratulálnak és puszit adnak neki, mosolyogva pózolnak vele. Esőben esernyőt, túl erős napsütésben napernyőt tartanak a feje fölé. A megkülönböztető trikókat és a díjakat is ők mutatják be a nagyközönségnek.

Nem véletlen tehát, hogy a jelenséggel szemben egyre gyakoribbak a kritikus hangok, elsősorban azoké, akik a nők tárgyiasítása ellen szólalnak fel. Napjainkban több olyan verseny is van már, amelyen a szervezők is érezték, hogy ezt másként kellene csinálni. Például a Gent-Wevelgemen a női verseny díjazottjai mellé férfiakat állítottak, ami legalább annyira ellentmondásos, mintha továbbra is nők pózolnának.

Chantal Blaak a Gent-Wevelgemen


Az ausztrálok azonban most nagyot léptek: nincsenek hagyományos hoszteszek az eredményhirdetéskor, helyettük fiatal  tehetséges kerékpárosok asszisztenskednek a díjátadás során.

A kerékpáros mezőnyből többen vannak, akik szerint már ideje volt ennek a változtatásnak, például Mikel Landa (Sky) is így nyilatkozott az El Correonak, s szerinte ezt a példát máshol is követni kellene. Tyler Farrar (Dimension Data) szintén a változtatás mellett állt ki.

Moreau és menyasszonya 2004-ben
Peter Stetina (Trek-Segafredo) szerint azonban maradnia kellene a hagyománynak, szerinte nincs semmi szexizmus benne, s ha ő nyerne, ő is szeretne virágot és puszikat kapni. A szintén Segafredo-bringás Koen de Kort pedig arról mesélt, hogy így ismerte meg a feleségét, és amellett érvelt, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy bájos lányok pózolgatnak, nekik más feladataik is vannak.

Akadnak emlékezetes történetek a díjátadó lányokkal kapcsolatban: 2003-ban  a Tour de France-on például egy Melanie Simonneau nevű lányt elbocsájtottak, mivel túl közeli kapcsolatba került az egyik versenyzővel. Egészen pontosan George Hncape-vel, akivel nem sokkal később össze is házasodtak.

Egy évre rá mindenki meglepődött, mikor Christophe Moreau, a friss sárga trikós megcsókolta az egyik mellette álló lányt. Mint kiderült, a menyasszonyáról volt szó, aki direkt erre a szakaszra kérte, hogy hadd állhasson a dobogóra, mert sanszos volt, hogy Moreau megnyeri a rövid egyéni időfutamból álló prológot.


Peter Sagan 2013-ban a Ronde van Vlaanderenen túllőtt a célon
Más jellegű eset volt a 2013-as Ronde van Vlaanderenen Peter Sagan popsifogdosása, a fiatal versenyző később beismerte, hogy túllőtt a célon, és bocsánatot kért a hosztesztől.

(forrás itt és itt)

Post Top Ad