Alejandro Valverde  visszatérése kapcsán előtérbe kerültek a "nagy visszatérések". Néhány héttel ezelőtt például a Podium Cafe közölt egy kis összeállítást a visszatérőkről, "Ne nevezd visszatérésnek!" címmel.

 A cikk tulajdonképpen azt elemzi, hogy mikor érdemesebb visszatérni, na meg azt, hogy ha Alejandro Valverde most vág bele a szezonba (ha minden igaz, ott lesz a Tour Down Underen is), akkor milyen esélyei lehetnek erre az évre, és hogy az "igazi" visszatérése mikor várható. Ennek a gondolatmenetnek alátámasztásául kerül felsorolásra néhány visszatérés:

Michele Scarponi: 
 A 2007-es évet hagyta ki az Operacion Puerto miatt. 2008 augusztusában tért vissza, a 2009-es szezon egy meglehetősen erős év volt számára, a világranglista 57. helyén fejezte be. Azóta a legjobbak közé küzdötte magát, de kellett hozzá a 2008 ősz és egy teljes 2009-es szezon, hogy most már minden GT-n, amin indul, az esélyesek között legyen megemlítve.

Ivan Basso: 
2007 őszén egy alig-alig némi figyelmet érdemlő visszatérése (néhány versenye) volt, majd a 2008. évet tekintve tért igazán vissza a versenyzéshez. 2009-ben nem volt még  igazán formában, mégis, egy 4. hely összejött a jubileumi olasz körversenyen. viszont 2010-ben nagyon odatette magát a Giro-győzelméért. Tehát ez esetben is kellett az egy év, hogy oda vissza tudjon térni, amilyen szintről "kiszállni" volt kénytelen.

Alexandre Vinokourov: 
Vinokourov Scarponihoz hasonlóan ugyancsak 2009 augusztusában tért vissza, és ez jó alapot nyújtott neki ahhoz, hogy 2010-ben egy erős tavaszi szezont menjen, beleértve a Liege-Bastogne-Liege győzelmet. Összességében egy borzasztóan jó szezont ment 2010-ben, a Girón 6. lett (viselte a rózsaszín mezt is), a GT-k amúgy is jó szintmérők azoknak a versenyzőknek, akiknek szoros (rövid) a felkészülésük. Vinokourovnak a 2010. évet tekintve ez összejött. De ő sem az év januárjában vágott bele újra a versenyzésbe.

Björn Leukemans: 
Az egész 2008-as szezont hagyta ki, 2007-ben pedig még 4. volt a Paris-Roubaix-n, 2009-ben pedig 8. a Ronde van Vlaanderen-en, szóval nem ártott sokat neki a kihagyás, ugyanakkor mégiscsak a 2010. év volt számára is az erősebb, a kisebb jelentőségű tavaszi egynaposokon rendre az első tízben végzett. Az egynapos versenyzőknél persze sokkal inkább múlik mindez a szerencsén is, hiszen nem egy vagy három hét kitartó munkája, hanem sokszor egy hirtelenjében meghozott jó vagy rossz döntés nagyon sokat segíthet vagy árthat a versenyzőnek.

Stefan Schumacher: 
2010-ben nyár közepén tért vissza. Letekerte a már-már kötelezőnek is mondható jellegtelen versenykilométereit, hogy aztán 2011-be egy teljes szezont lenyomjon. A Miche csapatával ugyan nem sok esélye volt topversenyzőkkel megmérettetni magát, de amilyen versenyen elindult, jórészt be tudta magát küzdeni az első tízbe.

 Davide Rebellin: 
Az ő visszatérésének módja (májusban kezdett bele a versenyzésbe), és annak sikere adhat reményt a Valverde-szurkolókak is, hogy így is sikerülhet. Rebellin 34 versenyen ért célba, ebből 27 alkalommal ért el top10-es eredményt.Hogy aztán miként is lesz a spanyol közönségkedvenc esetében, persze majd az idő dönti el.


Kapcsolódó:
Országúti kerékpáros versenynaptár 2012
Tour Down Under 2012
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: