Az egyetlen nő, aki férfiak közt versenyzett a Giro d'Italián.
Alfonsina Strada, leánykori nevén Morini (1891. március 16 - 1959. szeptember 13.) napszámos szülők gyermekekét nőtt fel Modena városától nem messze.

Egyes források szerint 8, mások szerint 10 testvére volt. Állítólag csupa fiú.

Morini 13 éves korában vett részt először versenyen, meg is nyerte, egy malac volt a fődíj. A lányok számára rendezett versenyeket rendre megnyerte, és fiúknak rendezett versenyen is indult ,ahol ugyancsak hamar nagy híre lett.

1909-en a cári Oroszországban is versenyzett, Alexandra cárné is felfigyelt rá.
1911-ben felállított rekordja  26 évig maradt fenn.

1915-ben ment férjhez Luigi Stradához, aki ugyancsak kerékpározott, később ő lett az edzője, és a kerékpárját is Strada készítette neki.

Az 1924-es Giro d'Italián először vita alakult ki a szervezők és a topversenyzők között miatta. Mígnem a Gazzetta dello Sport (a szponzor) vállalta, hogy állja 90 versenyző (köztük Strada) teljes ellátását a verseny során. Ezzel sikerült a kedélyeket csillapítani. Morini, illetve ekkor már Strada keresztneve Alfonsinként szerepelt a rajtlistán, ezzel kétértelművé téve, milyen nemű is lehet. Egyes tudósítók reflexből férfinak gondolták, így feltűntek olyan cikkek is, amiben Alfonsino néven szerepelt.

Morini a verseny hetedik szakaszán az időlimiten túl ért célba,  a  főszervező azonban engedte tovább versenyezni.  A nézők ugyanis már várták, hogy láthassák, és egy eladható sztori rejlett amúgy is Morini szereplésében. Állták tehát a költségeit, de a díjazásból már kizárták. Végigment  a távon, az összetett elsőhöz képest 28 óra hátránnyal fejezte be. S végül 50 000 lírát keresett teljesítményével.  Nem ő volt  a legutolsó, még ketten érkeztek utána célba. Többet azonban nem vehetett részt a versenyen.


Nagyrészt különféle bemutató versenyeken, meghívásos rendezvényeken vett részt (lsd a fentebbi orosz példa is).

1938-ban felállította a nők egyórás világrekordját (32, 58 km), amit majd csak egy szovjet kerékpáros szárnyal túl 1955-ben.

Első férje halála után újra férjhez ment, ismét egy volt kerékpároshoz, akivel kerékpárüzletet nyitottak Milánóban.

Morini minden nap bringára ült, míg nem lett számára túl fárasztó a tevékenység.

1959-ben hunyt el motorbalesetben.

(Adatok: wikipedia.com
fotók: http://www.radiomarconi.com/marconi/alfonsina/index.html )
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: