Madonna del Ghisallo, a kerékpárosok védőszentje - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. szeptember 27., kedd

Madonna del Ghisallo, a kerékpárosok védőszentje

Avagy essen néhány szó a Giro di Lombardia legáldottabb pontjáról.

Az öt monumentális klasszikus egynapos közül egyedül a Giro di Lombardia (vagy Il Lombardia) lebonyolítása esik az őszi szezonra. Ma már úgy mondanánk, hogy a szervezők a marketingstratégiájukat arra a motívumra építették fel, hogy legyen egy olyan verseny, ami direkt a szezon végi állapotukban versenyezteti egymással a bringásokat. Ez az ötlet 1905 óta, azaz 111 éve tartja magát.

A Giro di Lombardia egyik érdekessége, hogy a nagy egynaposok közül a leghegyesebb, a leginkább emelkedőkkel tűzdelt. (Mondjuk úgy, olyasmi, mint egy háromhetes verseny hegyi szakasza.)

Az emelkedők közül kétségtelenül a Madonna del Ghisallo a legismertebb. Mivel idén Comóból rajtol a verseny és Bergamóban ér véget, most ez lesz az első emelkedő. Amikor megfordul az útirány - így volt ez tavaly is és lesz majd jövőre szintén - akkor a mindent eldöntő utolsó emelkedő.  

A Madonna del Ghisallo neve középkori eredetű: Ghisallo grófját útonállók támadták meg. Ekkor megjelent neki Szűz Mária, akihez a férfi odarohanhatott, mert megvédte a támadóktól. A jelenés emlékét egy kis kápolna őrzi.

(nagyobb méretért kattints a képre!)


Ám nem kifejezetten csak ezért foglalkozunk a hellyel egy országúti kerékpáros oldalon. A Comói-tótól nem messze található emelkedő a Giro di Lombardián kívül rendszeres helyszíne a Giro d'Italiának is. Így volt ez már a múlt század közepén is, s ezért is gondolhatta a helyi plébános, Ermelindo Vigamo atya a 2. világháború utáni években, hogy a Ghisallói Madonna lehetne akár a kerékpárosok védőszentje is. XII. Pius pápa 1949-ben ezt jóvá is hagyta. Az ezt jelző fáklyát kerékpáron vitték Vatikánból a helyszínre, az eseményen több akkori sztárkerékpáros is részt vett.

A kápolna maga is egy múzeum, sok-sok kerékpáros relikviával (többek között azzal a kerékpárral, amellyel Fabio Casartelli 1995-ben bukott, és nenek következtében életét vesztette), de 2006-ban nyílt egy "igazi" múzeum is, amely az olasz kerékpározás történetét hivatott elsősorban bemutatni.

Kapcsolódó: 
Még több hegy az idei Giro di Lombardián
Giro di Lombardia 2016 - profil, itiner, rajtlista
__________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________

TOURÁZZUNK EGYÜTT (ÚJ OLDAL)  - CIKKAJÁNLÓ 


PELOTON&TALES (TOURÁZZUNK EGYÜTT ANGOL NYELVŰ VÁLTOZAT) CIKKAJÁNLÓ 

How to watch a cycling race (especially the Tour de France)Post Top Ad