Peloton-mesék: a szivárványos mez legendája - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2015. szeptember 23., szerda

Peloton-mesék: a szivárványos mez legendája

Thor Hushovd
Mondhatnánk úgy is, hogy a kerékpáros mezőny az a munkahely, ahol nagyon szigorú dress code van érvényben. A praktikus okokból bevezetett megkülönböztető trikókhoz ( hogy miért? benne van a nevükben, megkülönböztetnek) kapcsolható viselési jogoknak és nem különben a kötelezettségeknek az évtizedek során egész komoly kultúrája alakult ki, melyben mindig is különös helyet foglalt el a világbajnoki címet jelentő szivárványcsíkos mez.

Ez egyébként csak a közkeletű elnevezése, a fehér alapon középen keresztbe csíkos (az öt szín alulról felfelé: zöld, sárga, fekete, piros, kék) trikón a színek az Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) színeit jelképezik, amelyek nem véletlenül egyeznek meg az olimpiai mozgalom kontinenseket szimbolizáló karikáinak színeivel.

Alfredo Binda
A megkülönböztető trikót  már a legelső, 1927-ben a németországi Nürburgringen megrendezett világbajnokságon bevezették. Értelemszerűen legelőször a legelső győztes, Alfredo Binda viselhette. (Az eseményen egyébként 55 bringás vett részt,ebből harminchárman amatőrök voltak. Jean Aerts volt közülük a leggyorsabb, azaz ő lett az országúti amatőr világbajnok abban az évben.)

Míg az egyes versenyekhez tartozó megkülönböztető trikókat (pl. a Tour de France legendás sárgáját, vagy a Giro d'Italia rózsaszínét) csak az adott versenyen viselik az arra jogosultak, addig a világbajnoki trikót egy egész szezonon át hordja birtokosa, bármelyik versenyen is indul (az időfutamokon értelemszerűen az időfutam világbajnok jogosult rá).

Nem hiába mondják azt a bringások, hogy ha meglátod a szivárvány mezest, kitérsz a útjából. Olyan lehet, mint egy több hónaposra nyújtott diadalmenet. A mez ráadásul plusz motivációt is ad: azt mondják, más érzés ezt viselve versenyt (vagy versenyszakaszt) nyerni, mint a hagyományos csapatmezekben.


Eddy Merckx
Eddy Merckx persze ebben is rátett még egy lapáttal a többiekhez képest, ő egyike annak a három (történetesen három belga) versenyzőnek, aki mind az öt monumentális egynapost (Milánó-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Párizs-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, Giro di Lombardia) megnyerte legalább egyszer pályafutása során - ebből mind az öt versenyen nyert olyan alkalommal is, amikor a szivárványcsíkos mezt viselte.

Amikor lejár az egy év, nem tűnik el nyomtalanul a versenyző mezéről továbbra sem: aki valaha is volt világbajnok, a trikója ujján kis csíkban, illetve a gallérján tovább viselheti ennek emlékét. (Ahogy az a nemzeti bajnokok esetében is szokásban van.)

Felhasznált források:
The magical rainbow jersey (UCI hivatalos honlap) 
Rainbow Jersey szócikk -angol nyelvű wikipedia
___________________________________________________________________________________

Post Top Ad