Tour de France 2018 - továbbra is kérdéses Chris Froome részvétele - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2018. július 1., vasárnap

Tour de France 2018 - továbbra is kérdéses Chris Froome részvétele

UPDATE!!!


A Le Monde hozta le a hírt bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy az ASO részéről már e-mailben jelezték a Team Sky-nak: a címvédő nem kívánatos személy. 


Chris Froome a Giro d'Italia 19. szakasza után
A hírek szerint az események már annyira felgyorsultak, hogy a brit csapat jogi emberei 2018. július 3-ra (kedd) kértek meghallgatást a francia olimpiai bizottságnál (CNOSF). Döntés szerdán várható.

Mint közismert, a problémát az okozza, hogy a magas Salbutamol szint - amit Chris Froome-nál mértek a tavalyi Vuelta a Espana alatt -  nem jár automatikusan a versenyzési engedély felfüggesztésével. A kerékpárosnak tisztáznia kell magát az illetékes bizottság előtt, de addig megilleti az ártatlanság vélelme és elvileg nyugodtan versenyezhet. Ellentétben azonban más versenyzőkkel - pl. Diego Ulissi (UAE Team Emirates), aki 2015-ben kapott végül  kilenc hónapos eltiltást emiatt egy viszonylag gyors eljárás során - Froome ügye most már több, mint fél éve húzódik, miközben a nemzetközi élmezőny gyakorlatilag egyöntetűen azon a véleményen van, hogy a versenyzőnek önként kellene visszavonulnia addig, míg nem rendeződik az ügye.

A helyzet a mezőnyön belül nyilvánvalóan még jobban eszkalálódott a Giro d'Italia óta, ahol Chris Froome a  19. szakaszon mutatott látványos feltámadásával elhódította a rózsaszín trikót.

Abban minden érdekelt fél egyetért, hogy a Salbutamollal kapcsolatos szabályozást újra kell gondolni, de értelemszerűen a jogbiztonság elvét szem előtt tartva Froome esetében a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint kell eljárni.

Ugyanakkor a Tour de France-t szervező cég, az Amaury Sport Organisation egy privát vállalkozás, így joga van  - elsősorban a saját jó hírneve védelmére hivatkozva - megtagadni bizonyos keretek közt az indulás jogát. Legutóbb ilyen 2009-ben történt, amikor Tom Boonent nyilvánították nemkívánatos személynek kokainos ügyei miatt. Akkor a rajt előtt egy nappal vált véglegesség a döntés.

(forrás)


Kapcsolódó:

Post Top Ad