Giro 2018: Froome nem jut(hat) Contador sorsára (frissítve!) - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. május 3., csütörtök

Giro 2018: Froome nem jut(hat) Contador sorsára (frissítve!)

Már ha úgy alakulna, hogy megnyeri a Giro d'Italiát, ugyanakkor eltiltják. Chris Froome (Team Sky) ez esetben is megtarthatja majd a címét.

(kép forrása)

Alberto Contador 2011-ben úgy állt rajthoz a Giro d'Italián és nyerte is aztán meg a versenyt, hogy folyamatban volt még egy ügye a Nemzetközi Sportdöntőbíróság, a CAS előtt. Előzőleg a spanyol nemzetközi szövetség felmentette ugyan, de az UCI ezt megfellebbezte, végül a nemzetközi szervezetnek igazat adtak Svájcban.

Amíg az ügy folyamatban volt, Contador szabadon versenyezhetett, ám utólagosan meg lett fosztva minden közben elért győzelmétől.

Chris Froome ügye kicsit más, hiszen a tavalyi Vueltán mért magas salbutamol szintjével kapcsolatban még semmiféle hivatalos döntés nem született, sőt tulajdonképpen még a procedúra elején vagyunk, ám a kimutatott rendellenesség nem jár automatikus felfüggesztéssel (más esetekkel ellentétben), így addig is, míg nem tisztázza magát, Froome nyugodtan versenyezhet.

Ennek megfelelően, nem kaphat visszamenőleges hatályú eltiltást sem, így ha esetleg ellene is ítélnek majd, az addig megszerzett győzelmeit megtarthatja, az esetleges eltiltása (és az ezzel járó szankciók) az ítélet meghozatala után kezdődik. Mauro Vegni, az RCS Sports vezetője és a Giro d'Italia versenyigazgatója is ezzel érvelt, amikor márciusban hivatalosan találkozott David Lappartient UCI elnökkel, aki szerint az ügy az Tour de France-ig sem fog megoldódni.

Vegni még az év elején jelezte a sajtó nyilvánossága előtt is, hogy szeretnének biztosítékot kapni, hogy nem fog megismétlődni a hét évvel ezelőtti szituáció. A Giro pénteki rajtja előtt interjúdömpingben elhangzott szavai alapján úgy tűnik, az olaszok megkapták ezt a biztosítékot.

Vegni ezenkívül a nap folyamán beszélt arról is, hogy nem fizettek külön fellépti díjat Chris Froome-nak, ők eleve a csapatokkal és nem egyénekkel tárgyalnak, egészen biztosan, fordítási hiba miatt terjedt el a médiában a téves információ.

(forrás)

UPDATE:

Miután a hír körbejárta a kerékpáros világsajtót, az UCI részéről cáfolták Vegni szavait, különösképpen azt a részét, hogy azt UCI elnöke személy szerint illetékességgel rendelkezne a büntetések  mértékének és letöltési módjának megállapításában, illetve azzal kapcsolatos "tárgyalásokban". 

Post Top Ad