Giro 2018 - ezzel csábíts a tévé elé olyasvalakit, akit nem érdekel a kerékpásport - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. május 13., vasárnap

Giro 2018 - ezzel csábíts a tévé elé olyasvalakit, akit nem érdekel a kerékpásport

A Giro d'Italia 9. szakasza sportszempontból is sok izgalmat tartogat, de az sem csalódhat, aki elsősorban a szép tájakért  kulturális látványosságokért nézi/nézné a versenyt.
A szakasz egy jelentős része (egész pontosan a vége) a Gran Sasso- Minti della Laga Nemzeti Park területén zajlik, amely Olaszország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Itt található Európa legdélebbi gleccsere, számos karsztjelenséggel találkozhatunk, sok vízesést is láthatunk (melyek télen rendszerint befagynak).

A Gran Sasso d'Italia nem egyetlen emelkedő, hanem egy hegység több mint két tucatnyi hegycsúccsal. A verseny konkrétan a Campo Imperatore nevű fennsíkra ér majd fel. A terület a  legnagyobb fennsíkja az Appennineknek,gyakran szokták "az olasz Tibetnek" is nevezni. Abruzzo régió L'Aquila megyéjében található.

Obszervatórium a fennsíkon


A nyugati oldal környéke népszerű síparadicsom, az itteni hotelben tartották fogva 1943 augusztusában Benito Mussolinit.

A déli oldalon két középkorban épült hegyi város is található, Castel del Monte és Santo Stefano di Sessanio. Mindkettő a Medicik birtokában (is) volt. Ugyancsak itt található a Rocca Calascio, Európa legmagasabban fekvő erődje. 

Santo Stefano di Sessanio
(Kép forrása:Associazione Sextantio 2015 )
Santo Stefano di Sessanionak a legutóbbi adatok szerint mindössze 117 lakosa van. Ugyanakkor, mivel csak 150 kilométerre fekszik Rómától, kedvelt helyszín hétvégi kiruccanásokhoz. A hangulatos kis utcácskák, terek ideális helyszínt biztosítanak éttermeknek és kávézóknak is.

Santo Stefano di Sessanio
((Kép forrása: Associazione Sextantio 2015 )


Sajnos a 2009-es nagy földrengés komoly károkat okozott a városkában, többek között a Medici Toronynak nevezett építmény is ledőlt. valamint templomuk, a Madonna del Lago is súlyos károkat szenvedett.

A Rocca Calascio erődítményét a 10. században kezdték építeni, ekkor még csak őrtoronyként. Többek között A rózsa neve című film több jelenetét is itt forgatták.

a Giro tiszteletére rózsaszín fényekbe öltözött erőd esti képe

Castel del Monte valamivel nagyobb városka (közel félezer lakossal) Santo Stefano di Sessanióhoz képest, de jelenkori sorsa nagyjából hasonló: kedvel turisztikai célpont. Van egy híres évenként megrendezett eseményük is: a "Boszorkányok Éjszakája" augusztus közepén.

Castel del Monte
(kép forrása)Így kell elképzelni kosztümös felvonulásokkal, előadásokkal:

Castel del Monte
(kép forrása)
A környéken található Capestrano község is, ahonnan Kapisztrán János származott.

Post Top Ad