Giro 2018 - az összetett menők dühösek voltak a 3. szakasz miatt - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. május 7., hétfő

Giro 2018 - az összetett menők dühösek voltak a 3. szakasz miatt

Többek szerint is veszélyes szakasz volt, amit nagy szerencsével éltek csak túl. 


A Giro d'italia 3. szakasza nagyrészt a Negev-sivatagon át vezetett. Holdbéli táj, ami egyszerre unalmas és veszélyes. Nincsenek változatosságot jelentő települések, viszont van szél, ami hol hátulról, hol oldalról, hogy szemből fúj.

A 3. szakasz utolsó órájában például 70 kilométer körüli volt az átlagsebesség, ilyen tempóban nyilvánvalóan extrém mértékű a rizikó azon versenyzők számára is, akik csak szimplán be akarnak gurulni a mezőnnyel a célba.

A 2. szakasz második gyorsasági részhajrájánál ugyan csere történt az összetettben, de egyrészt ez a hatalomátvétel a BMC és Rohan Dennis részéről kvázi ellenállás nélkül történt (Tom Dumoulin/Team Sunweb inkább tűnt ezek után megkönnyebbültnek, mint szomorúnak), másrészt az ilyesmi tényleg ritka eset, amúgy a mezőnyhajrára hajazó 2.  és 3. szakaszokat az összetett menők szimplán problémamentesen túl szeretnék élni.

Ennek érdekében viszont jobb, ha nem 70 km/óra sebességgel száguldozik a mezőny. Tom Dumoulin a nap végén így nyilatkozott:

"Ez volt a legrosszabb, legveszélyesebb sprint[befutó], amin valaha is részt vettem. Tényleg nagyon veszélyes volt, örülök, hogy túléltem."
Rohan Dennis is ijesztőnek, félelmetesnek írta le az utolsó kilométereket.

Emellett úgy tűnik, Izraelben hasonló problémák adódtak, mint a két nagy körverseny (Giro és Tour) 2014-es külhoni rajtjánál, amikor például óriási tömegeket vonzott az utak mentére az a tény, hogy a Tour de France látogatott Yorkshire-be. Ilyen nem lesz még egyszer az életben, most kell kilátogatni és a lehető legtöbb szelfit készíteni - gondolták a helyiek. Az izraeli nézők is túl lelkesek voltak időnként, akár legyen szó olyanokról, akik tényleg a versenyt szerették volna testközelből átélni, akár olyanokról, akiket csak a menőség meg a megosztható fotókra kapható sok lájk lehetősége vonzott.  Ám mondjuk a holland vagy a belga közönséggel szemben, ezeknek a nézőknek nincs semmi rutinjuk, hogyan kell viselkedni egy ilyen komoly versenyen, így akaratlanul, a legnagyobb  jószándék mellett is galibát okozhatnak.

Mondhatjuk, hogy végül is nincs miről beszélni, mert nem történt komolyabb gubanc, ám ha a sportág globalizációjáról, a Belgium-Hollandia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország régióban otthonos kerékpársport exportálásáról van szó, akkor az ilyen apróságokat sem illik figyelmen kívül hagyni.

A 2014-es nagy-britanniai szelfi-őrületről szól a Változások kora című könyv 4. fejezete is. 
Beszerezhető a Libri és Líra hálózat könyvesboltjaiban, a Libri, a Bookline és a Líra webáruházaiban  valamint közvetlenül a kiadón keresztül is  

Post Top Ad