Peloton-mesék: Johan Museeuw három útja Roubaix-ba - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. április 5., csütörtök

Peloton-mesék: Johan Museeuw három útja Roubaix-ba

Johan Museeuw háromszor nyert Paris-Roubaix-t karrierje során.  1996-ban, 2000-ben és 2002-ben. A három közül minden bizonnyal a második a legemlékezetesebb.


Museew 1996-ban aratta első sikerét a roubaix-i Velodrome-ban. A rá következő évben egy defekt miatt került nagyon messzire az újabb sikertől, de 1998-ban ő számított az abszolút esélyesnek.

Csakhogy az Arenbergen bukott, méghozzá olyan csúnyán, hogy szilánkosra tört a bal térde. A helyzet már így is súlyos volt, de tovább rontotta a bajt, hogy a fertőzést kapott, és egy hajszálon múlt, hogy nem amputálták a lábát. 

1999-ben már visszatért a versenyzéshez, harmadik lett a Rondén és 9. a Paris-Roubaix-n, egy évre rá pedig meg is nyerte a versenyt. A célba érkezve a legendássá vált mozdulattal a bal lábára mutatott.

Még ugyanebben az évben Museeuw motorkerékpáros balesetet is szenvedett, néhány napig kómában is volt, de 2001-ben már újra jó eredményeket ért el: Paris-Roubaix-n 2. míg az Amstel Gold race-on 5. lett.

Harmadik Paris-Roubaix győzelmét 2002-ben aratta.

Az alábbiakban egy kisfilm látható Museeuw arenbergi bukásáról. A történetben fontos szerepet kap egy rózsafüzér is, melyet egy idegen adott át neki a balszerencsés verseny előtt egy edzés során. A kegytárgy nem volt vele a versenyen, de ott volt a kórházban.

A film ezenkívül felidézi azokat a történelmi eseményeket is (Napóleon császársága, I. vh), melyeket a helyszínhez lehet kötni. 

A Throw of the Dice from RAPHA on Vimeo.


Post Top Ad