Peloton-mesék: a bringás, aki berúgott és elaludt verseny közben (vagy mégsem?) - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. március 2., péntek

Peloton-mesék: a bringás, aki berúgott és elaludt verseny közben (vagy mégsem?)

Az algériai Abdel-Kader Zaaf  1948 és 1955 között nem egy versenyt megnyert és összesen négyszer vett részt a Tour de France-on, neve mégis valami más miatt került be a sporttörténelem-könyvekbe.


Az 1950-ben rendezett Tour de France-on Abdel-Kader Zaaf a 13. szakaszon (Perpignan és Nimes között) a későbbi szakaszgyőztessel, Marcel Molinés-vel együtt sikeresen megszökött a mezőnytől ( a legnagyobb időkülönbség 16 perces is volt), ám az algériai versenyző Languedocban szomjasnak érezte magát a nagy melegben (40 fok volt árnyékban, tűzoltófecskendővel locsolták a mezőnyt), úgyhogy megállt egy fogadónál, vett két üveg fehérbort és aztán ki is itta. Aztán kicsit leheveredett egy fa tövébe, el is szunyókált, majd végül a nézők ébresztették fel. Ekkor felpattant a kerékpárjára és elindult, csakhogy a rossz irányba, vissza a rajt helyszínére. A 14. szakaszon már nem állt rajthoz.


Legalább is így szól az anekdota, s mivel van mozgóképes felvétel is arról, hogy a fa tövében élesztgetik, akár hitelesnek is tűnhet a történet.

Zaaf azonban a nyolcvanas években másként mesélte el a sztorit: menet közben egy nézőtől fogadott el egy üveg bort, amit - lévén nagyon szomjas - azonnal ki is ivott. Csakhogy ettől olyannyira rosszul lett, hogy bukott, a nézők pedig egy fa alá vonszolták és segítség/erősítő gyanánt még több bort itattak vele.

Akárhogy is történt (van olyan verzió, miszerint csak úgy felkapta egy vendéglő asztaláról útközben az üveget), Zaaf egy időre sztár lett, előszeretettel hívták a pénzdíjas, meghívásos alapon rendezett versenyekre.

"Mindenki velem akart inni" 

- emlékezett vissza később a kerékpáros.(forrás)

Post Top Ad