Előzetes/ esélylatolgató: Strade Bianche 2018 - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. március 3., szombat

Előzetes/ esélylatolgató: Strade Bianche 2018

Egy biztos, bárki is nyerni a mai versenyt, a főszerep az időjárásé lesz majd. 
A hét közepén még valóban fehér utakról ( ez esetben ez a havat és nem a fehér kavicsokat jelenti) számoltak be a környéken edző versenyzők, de az előrejelzések alapján már akkor is arra lehetett számítani, hogy a verseny napjára kicsivel enyhébb idő lesz (kb 5-7 fok) és a havat felváltja majd a sár.

A Strade Bianche a legfiatalabb, de kétségkívül az egyik legkedveltebb elit egynapos verseny a nemzetközi mezőnyben. Jellegzetességét a toszkán szőlőbirtokok, gyümölcsösök, stb közt húzódó fehér kaviccsal felszórt útszakaszok adják. A világszerte jól ismert jellegzetes villákkal és olajfákkal tarkított dimbes-dombos háttér ráadásul kiválóan értékesíthető televíziós szempontból is.

184 kilométer során összesen  11 kavicsos szektorral kell a versenyzőknek megküzdeniük (összességében 63 km), ám aki előnyös helyzetben is jut túl ezen a részén a versenynek, még korántsem bízhatja el magát, hiszen vár rá a finálé Sienában, egy legmeredekebb pontján 16%-os, összességében 500 méteres emelkedővel. (Zdenek Stybar 2016-ban itt vesztette el Fabian Cancellarával szemben a versenyt egy a  cseh számár eléggé előnyös helyzetből.)A verseny során amúgy sem árt a cyclo-crossos vagy mountain bike-os múlt, az esetleges extrém sáros körülmények között pedig még inkább felértlkelődhetnek az így szerzett készségek és a rutin.

Rajthoz áll a versenyen a jelenleg regnáló, háromszoros cyclo-cross világbajnok, Wout van Aert, aki a szabadkártyás Verandas Willems-Crelan csapatának tagja. A szervezők ügyesen terveztek, vagy mondjuk úgy, jól castingoltak, a belga prokontinentális csapat értelemszerűen van Aert miatt kapott elsősorban meghívást, aki ma igencsak kiveheti a részét a verseny alakításában.

A pénteki sajtótájékoztatóra is ő kapott meghívást Michał Kwiatkowski (Team Sky) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) valamint a női mezőny képviselő Elisa Longo Borghini mellett. Van Aert úgy nyilatkozott, jobban izgult amiatt, hogy Sagan és Kwiakkowski között ülhetett, mint amennyire a verseny előtt izgul.

Ugyancsak korábbi cyclo-cross világbajnok volt Zdenek Stybar (Quick Step Floors) is, amikor 2015-ben megnyerte a versenyt, most is ott lesz a mezőnyben, s mint mindig, a Quick Step most is nagyon erősnek tűnik, sőt, idén még inkább, a csapat aratta messze a legtöbb győzelmet az idényben. (Köszönhetően elsősorban Elia Vivianinak, aki viszont nem lesz itt.)

A legtöbb előzetesben Michał Kwiatkowskit tekinti a verseny legnagyobb esélyesének, ő a címvédő, és előtte, már 2014-ben is megnyerte egyszer a versenyt. Most magabiztosan érkezik  a Volta ao Algarve összetett elsősége után.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) most kezdi meg európai szezonját. A háromszoros világbajnok a Santos Tour Down Underen egy szakaszon már  odatette magát, az elmúlt időszakban azonban spanyolországi magaslati táborban edzett, így kihagyta a hagyományos nyitó hétvégét is az Omloop Het Nieuwsbladdal és a Kuurne-Brüsszel-Kuurnével.

Greg Van Avermaet (BMC), Sagan örök ellenfele azonban már aktív volt az elmúlt hetekben is, és a magabiztos rajt után a múlt hétvége messze nem úgy sikerült, ahogyan azt a regnáló olimpiai bajnok remélte. Na de majd talán most.   

Kapcsolódó:
Strade Bianche 2018 - útvonal
Strade Bianche 2018  - rajtlista
  

Post Top Ad