A Giro d'Italia igazgatója garanciát kér az UCI-tól a Froome-ügyben - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. február 1., csütörtök

A Giro d'Italia igazgatója garanciát kér az UCI-tól a Froome-ügyben

Az olaszok nem szeretnék, ha utólag kellene korrigálni az eredményeket. 
Mauro Vegni, a Giro d'Italia igazgatója azt szeretné, ha az UCI intézkedéseket hozna azzal kapcsolatban, hogy  Chris Froome (Team Sky) csak akkor állhasson rajthoz az olasz körversenyen, ha már biztosan nem vár rá eltiltás. A szervezők ugyanis nem szeretnének egy Alberto Contador 2011-es esetéhez hasonló ügyet.

Mint ismeretes, a spanyol bringásnak még folyamatban volt az ügye a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt, miközben versenyzési joga nem volt felfüggesztve, így állhatott rajthoz a Giro d'Italián, amit aztán meg is nyert. Miután a CAS helyt adott az UCI és a WADA közös fellebbezésének , utólag kellett törölni Contador eközben elért eredményeit. A hivatalos Giro-győztes ezek után Michele Scarponi lett.

Az olaszok most azt szeretnék, hogy az UCI garantálja, ilyen helyzet nem fog előfordulni még egyszer. Gyakorlatilag tehát azt várják, hogy tisztázódjon addigra az ügy.

A 2018-as Giro d'Italia május 4-én rajtol majd Izraelből, és eredetileg a verseny nagy dobása lett volna, hogy Froome rajthoz áll (pletykák terjedtek arról is, hogy a szponzorok 2 millió eurós fellépti díjat is fizettek a négyszeres Tour de France győztesnek) és megkísérli egy éven belül mind a három Grand Tourt megnyerni. A decemberben napvilágot látott hír  - miszerint a Vuelta a Espana utolsó hetében leadott doppingmintákban a Salbutamol megengedett értékének kétszeresét mérték - azonban kicsit átírta a történetet. A Salbutamol esetében azonban a megengedettnél magasabb érték kimutatása nem vonja maga után automatikusan a felfüggesztést, a szabályok szerint Froome szabadon versenyezhet, de a megfelelő testület előtt majd tisztáznia kell magát. (Eltiltásra akkor számíthat, ha ez nem sikerül.) Az elmúlt időszakban többen  is felszólaltak amellett, hogy Froome ennek ellenére jobban tenné, ha addig mégsem állna rajthoz semmilyen versenyen, míg nem tisztázza magát. A jelenlegi tervek szerint egyébként a 2018 február 14-én kezdődő Vuelta a Andalucián kezdi majd meg szezonját.

(forrás)

Post Top Ad