Vincenzo Nibali: a 2014-es Tour-győzelem nem mázli volt - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2018. január 26., péntek

Vincenzo Nibali: a 2014-es Tour-győzelem nem mázli volt

Az olasz bringás a VeloNews-nak adott interjút.


Vincenzo Nibali a 2014-es Tour de France legendás macskaköves szakaszán


Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) eredetileg az argentin Vuelta a San Juanon kezdte volna a szezonját, ám egy lázzal járó bakteriális fertőzés útját állta. Az amerikai hírportálnak közvetlenül hazaindulása előtt adott interjút.

Nibali beszélt a 2014-es Tour de France győzelméről, melyről tudja jól, hogy sokan úgy gondolkoznak: ha Chris Froome (Team Sky) nem  kényszerült volna feladni a versenyt, most biztos nem Nibali neve állna a sporttörténeti könyvek lapjain a győztesek között. Nibali szerint akik így érvelnek, vajmi keveset értenek a kerékpársporthoz, mert nem értik meg azt a fejlődési ívet, amit az ő pályája leírt, s melynek egyik fontos mozzanata az a Tour de France első hely. Ezenfelül nem csak a győzelmeket érdemes számba venni (amely nem kevés: a TDF-diadalon túl két Giro és egy Vuelta elsőséggel is büszkélkedhet, így jelenleg ő az egyetlen a nemzetközi mezőnyben, aki mindhárom Grand Touron volt már első), hanem a számtalan második vagy harmadik helyezését, amikor alig valamivel maradt csak le a dobogó legfelső fokáról.

A "Cápa" úgy gondolja, az idei év jó alkalom lehet a francia körversenyen, hogy bebizonyítsa, a négy évvel ezelőtti elsősége nem csak mázli volt.

Nibali beszélt Chris Froome-ról is (a cikkszerző tanulsága szerint 20 percen át, s csak azért állt le, mert mennie kellett ügyeket intéznie az elutazás előtt) és a Salbutamol-ügyről. Megemlítette például azt is, hogy ha Froome-tól elvennék a Vuelta-győzelmét, és őt neveznék meg hivatalosan győztesnek, az nem ugyanolyan lenne, mintha verseny közben nyerte volna meg, hiszen csak azért kapná meg, mert valaki mástól elvették.

Másrészről utalt arra - bár egyértelműen nem mondta ki -, hogy az lenne a legjobb, ha Froome az ügye tisztázódásáig nem állna rajthoz semmiféle versenyen. Bár nem éppen barátságos a viszonyuk, de afféle baráti tanácsként ezt tanácsolná a brit versenyzőnek. Nibali ezzel a véleményével nincsen egyedül, többek között az UCI elnöke, David Lappartient is hasonlóan nyilatkozott nemrég.

Vincenzo Nibali jelen tervek szerint a 2018. február 6-án rajtoló Dubai Touron áll majd idén először rajthoz.

(forrás)


Post Top Ad