Komoly büntetést szabott ki a verseny zsűrije Peter Saganra (Bora-Hansgrohe) a 4. szakasz sprintje után: kizárták a versenyből. Az ok, hogy a tumultuózus fináléban viselkedése több versenyző bukásához is hozzájárult.

Kép forrása:  Bettini Photo @cyclingnews.com 


A  Sagan és Mark Cavendish (Dimension Data) közti  jelenetsor - melyet tegnap este óta már mindenki kismilliószor visszanézett, kikockázott, atomjaira szedve elemzett - kétségkívül legfeltűnőbb mozzanata, ahogyan a világbajnok emeli a jobb könyökét, és ez után nem sokkal Cavendish elesik. Majd utána mögötte többen is (például John Degenkolb/Trek-Segafredo).  

Két kameraállásból van felvétel, elölről (amibe belezavarnak a célnál álló nézők belógatott zászlói), és egy helikopteres ( ebbe meg a fák lógnak be itt-ott).Egyik alapján sem lehet letagadni, hogy Sagan lendíti jobb karját, és hogy ezáltal testi kontaktusba lép Cavendisshel, aki nekiesik a kordonnak (Cavendish egyébként szintén távozik a versenyről, az esés következtében kulcscsonttörést szenvedett). 

A kérdés csak az, hogy hogyan jutott el a két versenyző idáig, illetve hogy mennyire (csak) Sagan tehet arról, hogy Cavendish és mögöttük még mások is buktak. A legérdekesebb apró mozzanat ebben talán az - amire a Velonews elemzője is felhívja a figyelmet -, hogy Cavendish már azelőtt kikapcsolja a jobb lábát a pedálból, mielőtt Sagan emelné  a könyökét, tehát felkészül az ütközésre és az esetleges bukásra. A hátulról érkező brit mozdult be balra, Sagan felé, akinek a testtartásán látni, hogy kerülni akarja az ütközés, tehát szintén balra dőlne, és közben lendül a könyök. Erre mondták többen is, hogy ez a bukás elkerülése végett működésbe lépő önvédelmi reflex volt.  

Sagan saját szavaival (a Borha-Hansgrohe által kiadott közleményben)

"A spint során nem tudtam, hogy Cavendish mögöttem van. Jobb oldalról jött, én meg Krsitoff után próbáltam tenni a kereket. Mark tényleg nagyon gyorsan jött hátulról, és nem volt rá időm, hogy reagáljak erre, és balra menjek. Ő jött belém, és ő ment neki a kerítésnek. Amikor a célba érkezés után mondták nekem, hogy Mark bukott, azonnal megpróbáltam kideríteni, hogyan is történt ez vele. A pelotonon belül barátok vagyunk és kollégák, és egy ilyen bukás soha nem kedves dolog. Remélem, hogy Mark hamarosan felépül."  

Az a mozdulat azonban mégiscsak megtörtént, azt már nem lehet visszacsinálni. 

A kizárásról azonban általános az a vélemény, hogy ez túl sok, túl erős büntetés volt. Bora-Hansgohe csapata természetesen tiltakozik a döntés ellen. A szabályok szerint egy ilyen döntés ellen egyébként nincs mód fellebbezni. 

A twitteren további véleményeket lehet olvasni egykori és jelenlegi profiktól, például Robbie McEwentől:  
Vagy éppen Baden Cooke
Az ügynek minden bizonnyal még lesz folytatása.
A 4. szakaszt Arnaud Demare (FDJ nyerte)
A teljes eredménylista 
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: