A kerékpáros szezon hosszú és megterhelő, és ha sokak számára (versenyzőknek és nézőknek egyaránt) az év csúcspontja is a Tour de France, nem mindenki e köré építi fel az évét, akadnak, akik kihagyják, mert egyszerűen nem fekszik nekik az útvonal, és inkább olyan versenyre koncentrálnak, ahol több sikert érhetnek el. De sajnos sok minden más okból is előfordulhat, hogy nem láthatjuk kedvenceinket a legfelkapottabb versenyen. Tom Dumoulin (Team Sunweb)
Dumoluin májusi teljesítménye után az első holland Giro d'Italia győztesnek mondhatja magát. Minden bizonnyal az egyik legemlékezetesebb olasz körverseny lesz ez az idei, amiatt az eléggé kínos közjáték miatt a susnyásban - de hát ez benne van a pakliban -, Dumoulin egyébként elég jól kezeli az ezzel kapcsolatos azóta sem szűnő poénokat. Tavasszal is jól odatette magát több egynaposon, a legemlékezetesebb talán a Strade Bianchén mutatott közös üldözőmunkája Greg van Avermaett-tel (BMC), június végén megvédte holland nemzeti bajnok címét az időfutamon, előtte részt vett a forradalmian új struktúrájú Hammer Series versenysorozat első eseményén is. A tervek szerint legközelebb augusztusban láthatjuk versenyezni, többek között a Vuelta a Espanán.  

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
A legegyszerűbb magyarázat arra, hogy Nibali miért nem indul a Tour de France-on, hogy az útvonal meglehetősen laposra sikeredett a sok mezőnybefutóval, és az utolsó szakaszok megoldásával (19. szakasz is mezőnybefutó!). Másrészt eléggé halványra sikeredett a Cápa szezonja a Giro 3. helye ellenére is, ez nagyban összefügg a csapatváltással. A Bahrain-Merida friss csapat, és bár érezhető volt, hogy Nibali előbb-utóbb eljön az Astanától, nem biztos, hogy ez a megoldás volt számára a legoptimálisabb, még akkor sem, ha a bahreini sportrajongó herceg által fenntartott csapatnál anyagiak tekintetében valószínűleg nem lehet oka elégedetlenségre. Nibali a szezon további részében a  Lengyel Körversenyre és a Vueltára készül.    

Fabian Cancellara
Egy bő évtizeden át a kerékpáros mezőny, és természetesen a Tour de France egyik meghatározó egyénisége volt, számtalanszor viselte a sárga trikót is, de minden kerékpárosnak eljön a pillanat, mikor be kell fejeznie a pályafutását. Cancellara ezt tavaly tette meg, az idei szezon már nélküle zajlik.

Bob Jungels (Quick Step Floors)
A Giro d'Italián egymás után két évben is megszerezte a fehér trikót a luxemburgi fiatalember, joggal mondhatjuk róla, hogy nagy tehetség, és joggal keresheti bárki a mezőnyben más versenyeken is. A tervek szerint őt is a Vuelta a Espanán lehet majd legközelebb látni, egyébként újfent luxemburgi nemzeti bajnok lett a mezőnyversenyen, az időfutamon most "csak" a második helyet csípte el.  

Michele Scarponi (Astana)
Scarponi 2017. április 22-én reggel elindult edzeni, és már nem tért haza. Egy kisteherautóval ütközött (a sofőr szintén helyi ember, Scarponi apjának személyes ismerőse), és a helyszínen belehalt sérüléseibe. A mezőny mai napig sokkhatás alatt áll, a Girón az Astana 8 emberrel állt rajthoz. Az ő "távolmaradása" kilóg kicsit a sorból, de tekintve, hogy az információs őrültekházában, a hírek áradatában nem feltétlenül jutott el mindenkihez a történet, akit érdekelne, úgy gondoltam, őt is be kell venni az összeállításba.

Steven Kruiswijk (Lotto-NL Jumbo) 
A 2016-os Giro d'Italia nagy peches embere volt, sokan ekkor ismerhették meg a nevét (ami nem annyira kimondhatatlan!), az idei olasz körversenyen pedig egy pár héttel azelőtti sérülése akadályozta a  jó szereplésben, fel is kellett adnia a versenyt. Júniusban Svájcban dobogós lett a Tour de Suisse-on, de nem sok mindent lehet tudni a szezonja további programjáról.

Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin)
Nem kell messzire mennie annak, aki Ilnur Zakarint szeretné látni, jelenleg ugyanis az Osztrák Körversenyen szerepel (a rajtlistát végignézve ő tűnik a legnagyobb névnek a mezőnyben). Aztán majd jön a Vuelta a Espana is. Júniusban ő is sikeres volt a nemzeti bajnokságon, egyéni időfutamban lett orosz bajnok. Az ő esetében is arról kell beszélni, hogy a Giro és a Vuelta jobban fekszik neki, mint a Tour, így  a másik kettőre koncentrál.

Adam Yates (Orica-Scott)
Tavaly nagyot ment a Tour de France-on, 4. helyen végzett,  de idén számára is a Giro-Vuelta kombó a nyerő befutó. A Girón az utolsó pillanatban csúszott ki a kezéből a fehér trikó, de augusztusban visszavághat Jungelsnek. Ha valaki mégis feltűnni látná a Touron, nem káprázat, ikertestvére, Simon lesz az, ő képviseli a családot a versenyen.

Caleb Ewan (Orica-Scott)
Ha már ennyit beszélünk a túl sok mezőnybefutóról, akkor nyilván sokaknak eszébe juthat, hogy milyen jópofa lenne, ha a nagy testű (többségében német) "tankok" közül ez az aprócska fiú, a kis Atom-Anti egyszer csak kibújna, és megnyerné a szakaszt. Ráadásul sok szakaszt nyerne így. Egyszer-kétszer még talán be is jöhetne, de az idei Tour nem igazán az aprócska sprinterenek való vidék. Ewan egyébként még soha nem vett részt a versenyen, és most is a szakvezetők döntése volt, hogy még nem érkezett el az idő az ő debütálására.

Daniel Teklehaimenot (Dimension Data)
Az afrikai versenyzőt is sokan megkedvelték mióta 2015-ben elnyerte a Critérium du Dauphiné pöttyösét, és a Tour-on is igyekezett szorgosan gyűjteni a hegyi pontokat. Ez volt annak idején a Dimension Data első komoly, említésre méltó sikere. Teklehaimanot azóta kicsit beleszürkült a mezőnybe, de nyilván sokan kíváncsiak rá így is, hogy mi van vele. A Girón ott volt (pontversenyben 4. lett), most Ausztriában versenyez.

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: