Épp egy év telt el Stig Broeckx balesete óta.   
Stigért küzdünk - felirat a Lotto-Soudal csapatkocsiján
(forrás: TDWSports)


Egy évvel ezelőtt, 2016 május 28-án, míg vigyázó szemünket a Giro d'Italián látványosan feltámadó Vincenzo Nibalira (akkor még Astana) vetettük, súlyos baleset történet a belgiumi Baloise Tour de Belguiqe-en. A két motoros kísérő miatt egymásra torlódott versenyzők közül a Lotto-Soudal bringása, Stig Broeckx járt a legrosszabbul, fejslrülés szenvedett, kómába esett. A sors kegyetlen iróniája, hogy a kerékpáros épp ezen a versenyen ért vissza kulcscsonttörése után, amit a februári Kuurne-Brüsszel-Kuurne egynaposon szenvedett, miután elsodorta egy orvosi kísérőmotor.

Broeckx szervezete tavaly szeptemberben adott először olyan jelzéseket, amelyek reményt adtak, hogy a versenyző valaha is felébredhet a kómából. Ez decemberben következett be. Az elmúlt hónapokban azonban már olyan látványos javuláson ment keresztül az állapota, hogy képes hajtani egy szobakerékpárt. Ez persze nem jelenti azt, hogy szó lenne bármiféle visszatérésről a profi kerékpározáshoz,a családtagok továbbra is azt remélik, hogy legalább a mindennapokban képes legyen ellátni önmagát. (Szívszorítóan bájos történet: csupán fél óra kerekezés engedélyezett neki, de ő "csalni" szokott, törli az adatokat, hogy többet bringázhasson, ami egyben azt is jelenti, hogy szerencsére képes az összetett gondolkodásra.)  

Hogy Stig Broeckx úgy tűnik, képes lesz visszatérni a normális hétköznapi életbe, abban nagy szerepe volt a Cofidis fiatal francia versenyzőjének, Louc Chetout-nak, aki a helyszínen azonnal rögzítette a bringás fejét. (Nem is kérdés, hogy ilyenkor nem számít, hogy csapattársak-e vagy sem.)  Chetout a Sporzának adott interjújában elmesélte, hogy az orvosok is mondták neki, hogy nagyon sokat köszönhet Broeckx ennek a gyors és határozott cselekedetnek, ugyanakkor úgy gondolja, hogy mindenki, aki tanult elsősegélyt - Franciaországban mindenkinek kötelező elvégezni a tanfolyamot az iskolában -, ugyanígy cselekedett volna. Ilyen gyorsan és ösztönösen.

A jelenleg 24 éves francia versenyző beszélt arról is, hogy azóta  a nap óta kicsit másként gondol a kerékpározásra, kevésbé megy bele rizikós helyzetekbe, mert fontos a bringa, de az élet még fontosabb.

(forrás itt és itt) 
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: