Kezdés kedd délután 16 órakor!
17.08
A következő élőzés a TOURázzunk együttön a tervek szerint vasárnap délután lesz. 


17.06
(Hegyi szakasz van, lassan csordogálnak majd az adatok.) 

17.05
A harmadik helyért Thomas és Pinot meccseltek.


17.03
Zakarin.... a reggeli esélylatolgatóban említettem az esélyesek között őt is, bár fenntartom, hogy inkább olyan másodvonalbeli esélyes, nem a topfavoritok közül való. 
Polanc közben végigküzdi magát a célig. Megvan neki. 
Polanc nyeri a szakaszt. 
Mennyire jön Zakarin?
És a mezőny?

17.01
Tom Dumoulin (Team Sunweb) támad! És ezzel most felkavarta az állóvizet! Úgy tűnik azonban, hogy Ilnur Zakarin (Katusha) jött ki ebből jól, és nem mennek után, egyre nő az előnye. Na ő érdekes lesz, miközben Polanc az egy kilométeres kapuhoz ér. 
Zakarin nagyon jön.  

17:00
Szörnyen lelassult Polanc mozgása, ennek nem lesz jó vége az ő szempontjából. 
Közben Igor Anton megint próbálkozik, Hansent megfogta ugyan a mezőny, de Anton után tette a kereket, és most ellentámadásba lendült. Szóval az Astana dán versenyzője megint megkísérli. Még 1,6 kilométere van Polancnak, 1,03  a különbség.  

16.54
Jesper Hansen (Astana) elindult, és úgy tűnik rá nem nagyon mozdulnak a fő esélyesek, összevetve a mozgását Polanc mozgásával, hát, ha utoléri, veszélyes lehet rá. Polanc kb már a pokolba kívánja ezt az egészet. e még van 2,8 kilométere, és igen, nagyon is látszik, hogy fárad, 1,17-re van már csak a mezőny.   

16.53
Közben volt Igor Antonnak (Dimension Data) is egy támadási kísérlete, most viszont aki ott van a főcsoportban, gyakorlatilag mindenki Nibalit figyeli, mit fog tenni, és ha bármit is, azt mikor. 
Polancnak még 3,3 kilométere, 1,36 a különbség. 

16.52
Az utolsó kilométerek így néznek ki:


16.51
Még 4,4 kilométer, továbbra is Polanc az élen, Rolland viszont megfogva.
A mezőny 1:50-re jön.  

16.38
Polancnak még 8,2 kilométere, A főmezőny 3,18-ra tőle, Franco Pellizotti kóstolgatja a mezőnyt a Bahrain-Merida nevében.
Pierre Rolland továbbra is tartja magát nem sokkal a mezőny előtt. 

16.35
Előrejöttek az FDJ-sek, Thibaut Pinot idén debütál a Giro d'Italián, az ő szereplésében az lehet majd érdekes - ezt a cselekményszálat érdemes majd követni -, hogy miként tud úgy háromhetes versenyt menni, hogy nincs rajta az az eszméletlen nyomás, amivel a Tour de France alatt meg kell küzdenie.   

16.34
Technikai probléma Mikel Landánál! Jön pótbringa, de egyedül kell felmennie a főmezőnyhöz.(Ez az átka annak, ha kétfejű a csapata, a Sky-nál még nincs eldöntve, Landa vagy Thomas az első számú ember.) 

16:33
Úgy tűnik, Rollandnak sikerült ellépnie a mezőnytől, ami egyébként még relatív nagy, ahhoz képest, hogy mióta mennek felfelé,  én 40 fősre saccolnám.  
Polanc 10 kilométeren belül. Hegyen felfelé az még nagyon-nagyon sok.   

16.30
Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) támad! 
Érdekes az ő tavalyi szezonja, nem igazán sikerült jól a csapatváltás a Direct Energie-ből (korábban Europcar) az amerikai csapathoz, noha a csapatfőnök, Jonathan Vaughters nagyon elmagyarázta, hogy szegény európai gyerek eddig kőkorszaki körülmények között volt kénytelen felkészülni, na de most majd náluk végre kiteljesedhet a tehetsége! 
Még 11,8 kilométer, a mezőny 3:30-ra Polanctól.   

16.24
Tiralongónak ennyi volt, de megmutatta magát odahaza. 
Polancnak még 13 kilométere van, 3:47 az előnye. A Bahrain-Merida meg csak jön. 

16.20
A szintén szicíliai Paolo Tiralongo (Astana) nekiveselkedik, meglátjuk mire megy (július 8-én lesz egyébként negyven!). Közben Lukas Pöstlberger a kamera előtt elbúcsúzott a fehér trikótól.  
Tejay van Garderen (BMC) meg valamiért megtorpant.    
Még 14 kilométer. Polanc egyedül az élen.

16:19
A hegy alján:


16.17
Oppácska, közben volt egy bukás, úgy tűnik a visszajátszások alapján, hogy az okozta  a gubancot, hogy nem volt eléggé egyértelmű, hogy merre is kell menni, aztán a végén valaki  a földre került, a többiek meg kénytelenek voltak kerülni.   
Jan Polanc most már egyedül az élen, még 16 kilométere van, előnye 3:41. 

16.13
Mivel bizonyára sokan vannak, akik az egynapos szezont nem követték figyelemmel, és csak most kezdődik számukra a kerékpárverseny-évad, így érdemes szólni az új csapatok új mezeiről:
Barhrain-Merida (ők új alapítású csapat)
UAE Emirates (a volt Lampre):Bora-Hansgrohe ((a volt Bora-Argon 18)


16.10
A két utolsó szökevény közül egyébként Jan Polanc neve kell, hogy mondjon nekünk valamit, ő 2015-ben már tudott nyerni egy szakaszt a Girón szökevényként (méghozzá egy hasonló szakaszon, 5. szakasz, tehát még a verseny elején, hegyi befutóval.
Na most már tényleg a hegy kezdődik, 20 kilométeren belül vagyunk, a különbség négy és fél perc.    

16.08
23 kilométer, a különbség 5  percen belüli. A tempó nagy, Bahrain-Merida és Quick Step Floor elöl. A kék-fehérek egyébként nem csak "illemből" vannak elöl (ismeretes az íratlan szabály, hogy az összetettben élen álló csapata kell, hogy vigye a mezőnyt), Bob Jungels a 4. helyen áll, és előtte csak olyan versenyzők vannak, akik nála gyengébb hegymenők, így neki is megvan az esélye majd az első helyet megcsípni.  

16.05
A mai nap hozta az első kényszerű távozást is: Rohan Dennis (BMC) nagyjából a szakasz felénél feladta a versenyt. Még vasárnap bukott, akkor még bizakodott, hogy menni fog, ezek szerint mégsem.

16.03
Így néz ki majd az Etnára az út: 


16.01
Természetesen ott van az élen  aktuális rózsaszín trikós csapata, a Quick Step Floor is, Fernando Gaviria még tartja magát. (Miközben André Greipel/Lotto-Soudal, a pontversenyben élen álló német sprinter már gruppetózik.) 

15.55
Amint az várható volt, a szakasz végén már inkább a Bahrain-Merida, a címvédő versenyző csapata diktálja a tempót, Nibali szicíliai, külön jelentőséggel bírna számára, ha meg tudná szerezni ma a rózsaszín mezt.
Közben ahogyan emelkedik az út (ez igazából még nem az Etna, az majd csak 20 kilométeren belül lesz), úgy morzsolódik fel a szökés, most Pavel Brutt szakad le, már csak ketten maradnak az élen. 
     

15.54
Szép jó napot mindenkinek, kicsit gyorsabb a mai szakasz, mint előzetesen saccoltam, egy picivel kezdődjön hát korábban a szövegelés.  Már csak 30 kilométer van hátra, a mezőny az utóbbi percekben kapcsolt magasabb fokozatra, nem is olyan rég, még 6 és fél perc előnye volt a szökevényeknek, most már csak  5:15. 

A nap szökevénycsoportja eredetileg négy főből állt ((a számok az összetettbeli helyezésüket és időhátrányukat mutatják): 
81 Pavel Brutt (GAZ) +1:48
82 Jan Polanc (UAD) +1:51
97 Jacques Janse Van Rensburg (DDD) +2:54
134 Eugenio Alafaci (TFS) +5:50

Nem véletlen, hogy ennyire lazán elengedte őket a mezőny. 
Nem is olyan régen azonban, Eugenio Alafaci leszakadt másik három versenyzőtől, valahol félúton kacsázik az élen tekerő trió és a mezőny között. 
Addig is:
4. szakasz szakaszprofil, emelkedők profilja, mini-itiner és esélylatolgató
Giro d'Italia 2017 - útvonal
Giro d'Italia 2017 - rajtlista   
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: