Három már megvan belőle. 
Mint ismeretes, az öt legnagyobb presztízsű egynapos versenyt (Milánó-Sanremo, Flandriai Körverseny, Párizs-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, Giro di Lombardia) összefoglaló néven a Monumentsnek (leginkább az Emlékművek kifejezés áll hozzá legközelebb) nevezik.Csupán három kerékpáros akad a sportág történetében, akik mind az öt verseny meg tudták nyerni: Rik Van Looy, Eddy Merckx és Roger De Vlaeminck - mindhárman belgák. Sean Kelly volt talán a legközelebb ahhoz, hogy ebbe az elit klubba beléphessen, de a Ronde kimaradt, pontosabban háromszor is ott volt a győzelem kapujában (1984,1986 és 1987), de végül csak második lett.

A jelenleg aktív versenyzők közül Tom Boonen áll igen előkelő helyen összesen hét győzelemmel (3 Ronde és 4 Roubaix), Fabian Cancellara is ennyivel zárta a karrierjét (1 Sanremo, 3 Ronde, 3 Roubaix, de Boonen visszavonulása után az e tekintetben legeredményesebb aktív versenyző az elmúlt hétvégén a Flandriai Körversenyt megnyerő Philippe Gilbert lesz. (1 Ronde, 1 Liege-Bastogne-Liege és 2 Lombardia)

Gilbert még a tavalyi szezon elején nyilatkozta, hogy úgy érzi, ő egy későn érő típus (1982-es születésű), a legjobb, legeredményesebb évei még majd cska most következnek. Aztán nagyon felejtős lett az a 2016-os  évad (a belga bajnoki cím talán az egyetlen pozitív említésre méltó ebből), melynek végén át is igazolt a BMC-től a Quick Stepbe, és egy erős tavaszi szezont tol, kétszer is volt már második helyezett (E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen), illetve még a Ronde előtt hét közben megnyerte a Driedaagse de Pannét).

Gilbert ezenkívül többször is volt már dobogós a Milánó-Sanremón, egyedül a Párizs-Roubaix lóg ki ebből a sorból.  (Még 2007-ben volt neki egy 57. helye.) Mindhárom általa megnyert nagy versenyen emelkedőkkel  teli az útvonal, és Sanremóba is két taktikailag fontos emelkedő van a 300 kilométeres tekerés végén, ahogyan láthattuk, idén is ott dőlt el - ha a győztes személye konkrétan nem is, de legalább - a dobogósok kiléte. A Párizs-Roubaix viszont sík verseny macskakövekkel, amihez a 179 cm magas és 67 kilós Gilbert nem eléggé robusztus alkat.

A Flandiai Körverseny utáni sajtótájékoztatón azonban szóba került az öt Emlékmű begyűjtése is, Gilbert pedig arról beszélt, hogy számára mindig is ez volt a nagy álom, a nagy cél.

A vasárnapi diadal után nagy volt a kísértés - így fogalmazott  a hét közepén Patrick Lefevere csapatfőnök -, hogy rajthoz álljon  Párizs.Roubaix-n, de végül  a versenyző és a szakvezetés közösen úgy döntött, hogy inkább pihenjen, és aztán álljon rajthoz az ardenneki klasszikusokon. A Párizs-Roubain a Quick Step Boonenre koncentrál majd,  a csapat többi tagjának feladata az ő reménybeli sikerének lesz majd alárendelve.

(Forrás itt és itt
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: