Szezonvégi csapatmustra: #18 Giant-Alpecin - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. december 14., szerda

Szezonvégi csapatmustra: #18 Giant-Alpecin

A német csapat szezonjára rányomta bélyegét a januári mallorcai súlyos baleset.



Hat versenyzőjüket (Warren Barguil John Degenkolb, Max Walscheid, Chad Haga, Fredrik Ludvigsson és Ramon Sinkeldam) ütötte el edzés közben egy idős angol hölgy, aki elfelejtette, hogy a kontinensen van, és áttérve a másik sávba teljes sebességgel hajtott bele az edzést tartó bringásokba.

John Degenkolb rehabilitációja tartott a legtovább, ő majdnem elvesztette bal mutatóujját. Csupán májusban tért vissza a versenyzéshez a frankfurti egynaposon, első győzelmét pedig augusztusban, Norvégiában aratta. Aztán még egy német egynaposon (Sparkassen Münsterland Giro) sikerült még elsőként áthaladnia a célvonalon. Ám tekintve, hogy 2015-ben a Milánó-Sanremót és a Párizs-Roubaix-t is megnyerte, és a baleset előtt magától értetődő volt az önbizalma, hogy szeretné megvédeni címeit, ez így egy nagyon szomorú történet. Főként úgy, hogy többször is nyilatkozta: meg kellett szoknia hogy a bal kezén sprintelés közben négy ujját használja. Márpedig azt mindenki el tudja képzelni, aki valaha ült már kerékpáron, hogy egy sprinter, ha nekiveselkedik, mennyire erősen szorítja mind a tíz ujjával a kormányt.

A balesetet szenvedettek közül a másik nagy név Warren Barguil volt. Bár részt vett a Tour de France-on, és nagyon is szívósnak mutatkozott, leszakadt, de visszamászott, leszakadt, de megint visszamászott - szerintem ez az a tulajdonsága, ami miatt a három nagy reménység (Pinot, Bardet és Barguil) közül ő fog majd egyszer Tour de France-t nyerni -, ám végül nem fért be az első 20-ba. A Vueltát pedig fel is adta.

A sors kegyetlen iróniája, hogy ebben a csapat szempontjából elfuserált szezonban mutatta meg Tom Dumoulin, hogy ott a helye az A-kategóriás sztárok között. Bár nem fejezte be sem a Girót,  sem a Tourt, emlékezetes Dumoulin-pillanatoknak lehettünk tanúi mindkét nagy versenyen. A Girón megmutatta, hogy megvan benne az a "gyilkos ösztön", ami a jó bringást jó versenyzővé is képes tenni, ráadásul hat napon át viselte a rózsaszín trikót. A Tour de France-on pedig két szakaszgyőzelme (9. és 13.) marad emlékezetes.  Sajnos a szezon végén az ő teljesítményét is egy sérülés fogta vissza,

Degenkolb (és társai)  balszerencséje mellett természetesen az is hozzájárult, hogy a csapat csak 15 győzelemmel (a harmadik legrosszabb eredmény a World Tour csapatok között) büszkélkedhet, hogy Marcel Kittel  ebben az évben már nem ennek a csapatnak szerezte szakaszgyőzelmeit.

Ugyanakkor egy másik német, Max Walscheid lehet a 2017-től Sunweb-Giant néven szereplő csapat új reménysége. Ő is benne volt a balesetben, de az októberi Tour of Hainanon 5 szakaszgyőzelmet is aratott. Szüksége is lesz a csapatnak egy jó sprinterre, hiszen időközben John Degenkolb is eligazolt a Trek-Segafredóhoz.

A jövőt tekintve leginkább Wilco Kelderman leigazolása a Lotto-NL Jumbóból adhat még okot a bizakodásra.  

 

 

Post Top Ad