Szezonvégi csapatmustra: #16. FDJ - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. december 21., szerda

Szezonvégi csapatmustra: #16. FDJ

Figyelemre méltó kezdés után egy nagy törés - leginkább így jellemezhető az FDJ idei éve. 


Sokszor esett már szó arról, hogy a francia versenyzőkön mekkora a nyomás a Tour de France alatt. A legjobban mindez talán Thibaut Pinot elmúlt három évén mérhető le. A fiatal, sikeres "kis franciák" nemzedékének egyik figyelemreméltó tagja 2014-ben harmadik lett a francia körversenyen, 2015-ben inkább csak a hisztijei, míg 2016-ban a látványos összeomlása maradhat meg az emlékezetünkben.

Márpedig az FDJ-nél Pinot a húzónév, és  - bár lehet, hogy igazságtalanul hangzik  a csapat többi versenyzőjével szemben - ha a sztár rossz évet megy, ráadásul nem lép helyébe új reménység, akkor bizony a csapatnak is rossz lesz az az éve.

Reménykeltően indult amúgy a szezon, Arnaud Démare megnyerte a Milánó-Sanremót, Pinot pedig a Critérium Internationalt. Akadt ugyan egy kisebb botrány Demarre körül, többen állították, hogy a Cipressán felfelé a csapatkocsi segítségével tudott csar visszamászni az első csoporthoz egy bukás után, de végül nem lett belőle tényleges fegyelmi ügy.

Pinot júniusban a Critérium du Dauphine 6. szakaszán kívül még a francia időfutam-bajnoki címet is begyűjtötte (a mezőnybajnok a szintén FDJ-s Arthur Vichot lett), ezzel is bizonyítva, hogy az elmúlt időszakban igencsak rágyúrt az idő elleni harcra. Szerinte ugyanis ebben kell fejlődnie ahhoz, hogy valaha megnyerhesse a francia körversenyt. Erre a győzelemre azonban még sokat kell várni, 2016-ban bár három szakaszon át (9-11) viselte Pinot a piros pöttyös mezt, végül a 13. szakasz időfutamán már nem állt rajthoz. A hírek szerint jövőre pedig inkább a Giro d'Italián vesz majd részt.

A Tour de France tekinthető egyfajta töréspontnak is a csapat idei szezonjában  Utána már csak Alexandre Geniez Vuelta a  Espana szereplése mondható említésre méltónak: megnyerte a 3. szakaszt, vezette a pontversenyt is, valamint  a 3-7 szakaszokon a hegyi trikót is viselte.

A 2016-os  igazolások közül Sebastien Reihenbach lett végül a legjobb "vétel", az IAM Cyclingtől érkező svájci versenyző a Tour de France-on 14. helyet szerzett, ezzel ő lett a legjobb FDJ-s,  a 15. szakaszon aktívan részt vett a szökésben, akkor 4. helyen végzett. Az őszi egynaposokon is rendre a mezőny első felében ért célba.

A 2017-es szezon átigazolásait tekintve, inkább a középmezőnyt képviselő, jó "munkásember" versenyzők érkeznek majd, illetve francia fiatalok, például  az 1996-os születésű David Gaudu, aki az utánpótlás Tour de France-nak tekintett Tour de l'Avenir idei győztese.

Nagy veszteség lehet a már említett Alexandre Geniez távozása (Ag2r), illetve a nagyreményű kis franciák Pinot-ékhoz képest még eggyel fiatalabb generációjához tartozó, oroszlánkörmeit eddig inkább csak egyszer-kétszer megmutató Kenny Elissonde Sky-hoz igazolása.    

 
 


A

A legjobban ez Thibaut Pinot elmúlt három évén mérhető le.  

Post Top Ad