Szezonvégi csapatmustra: #15 Lotto-Soudal - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. december 27., kedd

Szezonvégi csapatmustra: #15 Lotto-Soudal

A piros-fehér belga csapatnál elsősorban Tim Wellens szállította idén a sikereket. 


Ha Lotto-Soudal, akkor André Greipel neve jut legtöbbünknek elsőként eszébe. A német sprinter azonban idén nem igazán tudott dominánssá válni a sprinterek közt a nagy háromheteseken (a Giro d'Italián Marcel Kittel, a Tour de France-on Mark Cavendish teljesítménye marad emlékezetesebb a mezőnyhajrákban tekintetében. Az olasz körversenyt Greipel egyébként sem fejezte be.) Itt-ott még egy-egy szakaszgyőzelem egyheteseken, illetve a Scheldeprijs 3. helye, ami még említésre méltó. No és persze a német mezőnybajnoki cím. Úgy tűnik, a 34 éves német sprinter túl van karrierje zenitjén. (Persze, még így is összegyűjtött 10 szakaszgyőzelmet.)

A Lotto-Soudalnak korábban Jurgen Van den Broeck volt az összetett menője, aki azonban 2010-es sikerét (3. hely a Tour de France-on),nem tudta a következő években felülmúlni, legfeljebb csak megközelíteni (2012) s 2016-ban már amúgy is másik csapatnál (Katusha) próbált szerencsét. Tony Gallopin pedig nem igazán  - vagy érdemesebb inkább úgy fogalmazni, hogy a vártnál jóval lassabban -  váltja be a hozzá fűzött reményeket. Jó összetett eredmények tekintetében tehát érdemes inkább Wellensre tenni a zizit.

Emlékezetes volt még  Thomas de Gendt szereplése is, aki azt a bizonyos 12. szakaszt (Mont Ventoux) nyerte a Tour de France-on, és a hegyi pontok versenyében második lett Rafal Majka (Tinkoff) mögött. de Gendt a Vueltán is jól bírta a hegyeket, itt végül nyolcadik lett a hegyi menők között. Ahogyan a Párizs-Nizzán (3. hely), a Santos Tour Down Underen (8. hely), a Katalán Körversenyen (1. hely) is.

S hogy mégis miért inkább Wellens és nem de Gendt lehet a jövő záloga a belga együttesnél?  Thomas de Gendt már 30 éves, nagyjából kiforrott már, hogy mire képes, Wellens azonban még igencsak fejlődőképes.

A tavaszi klasszikus szezonban Jens Debusschere vitte a prímet a csapatnál: megnyerte a Dwars door Vlaanderent, illetve a 6. helye az Omloop het Nieuwsbladon érdemel még említést.

Sem 2015 végén, sem most, a 2016-os átigazolási szezonban nincs nagy mozgolódás a csapat háza táján, egyedül a már említett Jurgen van den Broeck tavalyi távozása, illetve Greipel számára belső konkurenciát jelentő Moreno Hofland (Lotto-NL Jumbo) mostani érkezése figyelemre méltó.

 

Post Top Ad