Még egy verseny a jövő évi World Tour- naptárban - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

A TOURázzunk együtt
2018 decemberében új helyre költözött!
Keresd az új címen (kattints!):

2016. december 3., szombat

Még egy verseny a jövő évi World Tour- naptárban

Az elit csapatok újfent kénytelen lesznek Kínába utazni a szezon végén.
(kép forrása)

Annak idején nem volt hosszú életű a 2011 és 2014 között megrendezett Pekingi Körverseny, s az egészségtelen körülményeken - pl. eszméletlenül sűrű szmog - kívül nyilvánvalóan úgy marad meg a sportág történetében ez az eseménysorozat, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) gyakorlatilag megzsarolta a csapatokat, hogy következő évi World Tour (korábban ProTour, illetve ProTeam)  státuszuk  nagyban függ attól, hogy a szezon végi versenyen képviseltetik-e magukat.

Végül aztán kikerült az elit versenyek programjából, de az UCI most egy újabb kínai versennyel próbálkozik, amit azonnal a World Tour események sorába emelt. A Vietnammal határos Guangxi régió területén a Wanda Sports nevű cég szervez majd hatnapos versenyt, amely az elképzelések szerint a nagyvárosi miliő és a látványos vidéki táj izgalmas keveréke lesz. A cég a Dalian Wanda Group része, melynek tulajdonosa az a Wang Jianlin, akit jelenleg a leggazdagabb ázsiaiként tart számon a Forbes magazin.

AZ UCI illetékesei szerint ideje volt már visszatérnie a profi kerékpársportnak Kínába, ahol 600 millió kerékpártulajdonos él. Mintegy 10 millióra tehető az aktív kerékpárrajongók száma, 20 ezer kerékpárklub működik, 100 kerékpáros versenyt szerveznek éves szinten, és 15000 körüli a kerékpárszaküzletek száma. De még így is, 2023-ig a kerékpáros piac akár 20%-os növekedése várható.

A verseny október 23. környékén kerül majd megrendezésre, és ehhez kapcsolódik majd a szövetség szezonzáró gálája (többek közt egy sor díjátadóval) is. Eddig ezt az Abu Dhabi Tour után tartották, ám az a  verseny jövő évtől februárban zajlik.

A Tour of Guangxi a 11. új verseny lesz a jövő évi World Tour naptárban. Az UCI döntése már augusztusban  - az akkor még csak 10 versennyel bővülő lista láttán -  is sok szakvezető felháborodását, tiltakozását váltotta ki.  A probléma ugyanis, hogy  a World Tour csapatoknak a World Tour besorolású versenyeken kötelező ott lenniük, Ezt a mennyiséget azonban szakértők szerint még a szupergazdag Sky sem tudná teljesíteni, nemhogy a kisebb, szerényebb körülmények közt készülő csapatok. Úgy tűnik, kompromisszumos megoldás született aztán az ügyben: az új World Tour versenyeken nem kötelező mégsem mindegyik esetben részt venniük azt elit csapatoknak.

Ez azonban generálja a következő kínos kérdést: akkor mi értelme volt egyáltalán a versenyek átsorolásának, sőt. mi értelme van még egyáltalán a World Tournak?

(forrás)


Kapcsolódó:
World Tour versenynaptár 2017
A (korábban már nyilvánosságra hozott) 10 új WT verseny 2017-ben
Marc Madiot szerint elfogadhatatlan a jövő évi World Tour naptár 

Post Top Ad