Elhunyt a legidősebb Tour de France győztes - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2016. december 31., szombat

Elhunyt a legidősebb Tour de France győztes

A svájci Ferdinand Kübler 97 éves volt. 
(kép forrása: l'Equipe)


Ferdinand "Ferdi"  Kübler 1919-ben született, és a 2. világháború után lett profi kerékpáros.
Nélkülözősekkel teli gyermekkora is arra inspirálta, hogy minél sikeresebb versenyző legyen. Ahogyan egy 2003-as interjúban is beszélt róla: nem akart soha többé éhezni.

1950-ben nyerte meg a Tour de France-t, egy évre rá világbajnok lett. Nyert egynaposokat és többszakaszosokat egyaránt, többek között Liege-Bastogne-Liege-t, Fléche Wallone-t, Tour de Romandie-t és a Svájci körversenyt is - háromszor.

Kübler a Fausto Coppi és Gino Bartali nevével fémjelzett korszakban volt aktív, s eredményeivel is fel tudott melléjük nőni. A győzelmei mellett érdemes még megemlíteni, hogy kétszer is harmadik volt a Giro d'Italián (1951 és 1952), és volt többek között egy második helyezése is (1954) a francia körversenyen.

1957-ben hagyta abba a versenyzést, de a nyilvánosság elől nem vonult teljesen vissza, látni lehetett reklámokban és tévéműsorokban is.

Halálát követően jelenleg a 89 éves Roger Walkowiak a legidősebb élő Tour de France győztes (1927-ben született és 1956-ban nyert), őt Federico Bahamontes követi, aki 88 éves és 1959-ben nyerte meg a világ leghíresebb kerékpárversenyét.

(forrás)
    

Post Top Ad