Caleb Ewan (Orica-BikeExchange) idén máshol versenyez
Az idei spanyol körverseny nem (sem) sprintereknek való vidék. 
Aki kedveli Marcel Kittelt (Etixx-Quick Step), André Greipelt (Lotto-Soudal) vagy épp a friss olimpiai bajnok (pályakerékpár/omnium szám) Elia Vivianit (Sky),  vagy emlékszik rá, hogy tavaly volt az a kis ausztrál, Caleb Ewan (Orica-BikeExchange), aki itt tűnt fel,  számára hasznosabb, ha inkább a hétvégén zajló hamburgi egynapost, esetleg majd a Brit Körversenyt figyeli.

Az idei Vuelta a Espana 10 hegyi befutója mellett ugyanis nagyjából 5-6 szakasz esetében van meg a sprintbefutó esélye, legbiztosabban az utolsó, a 21. szakaszon várható mezőnyhajrá.Mindazonáltal ezeken a napokon is inkább szökevénygyőzelem várható, így aztán inkább az egynapos/szökevényspecialisták (akik sprintben sem rosszak) kapnak majd lehetőséget a csapatoknál a klasszikus sprinterek helyett. A helyzet logikus: ha nincsenek a mezőnyben olyan versenyzők, akik csak a mezőnyhajrában érdekeltek   és ennek megfelelően  dolgozik nekik a csapatuk -, akkor valószínűleg könnyebben engedik el a szökevényeket is (illetve más szemszögből: nem mennek bele fárasztó üldözésbe, mikor kell az energia a hegyekbe).

Mivel az októberi dohai világbajnokságon teljesen sík szakasz vár majd a versenyzőkre, vagyis idén a sprintereknek kedvez majd az útvonalkiírás, így értelemszerűen számukra ez a megmérettetés a szezon további részének csúcspontja, s inkább olyan versenyeken vesznek majd részt előtte, ahol speciálisan erre (is) készülhetnek.

Javiér Gulillén,  a Vuelta versenyigazgatója egyébként úgy nyilatkozott, a szervezők nem is szeretnék, ha "csak" egy a világbajnokságra felkészítő versenyként tekintenének a legfiatalabb háromhetesre. A szakember szerint a mostani kiírásra is jellemző, rövid, több esetben "csupán" 3. kategóriás emelkedőkkel záródó, de minden esetben hegyeket is tartalmazó szakaszok adják a Vuelta igazi arcát, amit van, aki kedvel, s van, aki nem.

Úgy tűnik, hogy a nevesebb sprinterek közül Nikias Arndt (Giant-Alpecin) és  Daniele Bennati (Tinkoff) lesz majd  jelen a versenyen. Ha azon a néhány szakaszon, ahol megvan az esély a sprintbefutóra, valóban eszerint a forgatókönyv szerint alakul majd a verseny, közbeszólhat még az alakulásába Fabio Felline és Niccolo Bonifazio  (Trek-Segafredo), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Simon Gerrans  és Jenas Keukeleire (Orica-BikeExchange), Pierre Latour (Ag2R). Zdenek Stybar (Etixx-Quck Step) is.

Sprintbefutóval (is) számolhatunk az alábbi szakaszokon:  
2. szakasz   Ourense - Baiona (2016.augusztus 21.)
5. szakasz: Viveiro - Lugo (2016.augusztus 24.) 
13. szakasz Bilbao - Urdax (2016. szeptember 2.)
16. szakasz: Alcañiz - Peníscola (2016.szeptember 5.)
18. szakasz: Requena - Gandía (2016.szeptember 8.)Kapcsolódó:
Vuelta a Espana 2016  - teljes útvonal
Vuelta a Espana 2016 -rajtlista
Vuelta a Espana 2016 - a pontverseny(zöld trikó) számítása

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: