Lizzie Armitstead egy év alatt 3 be nem jelentett doppingellenőrzést is elszalasztott, a Nemzetközi Sport Döntőbizottság (CAS) mégis felmentette.
Nem sokan szeretik most Lizzie Armitsteadet kollégái közül. Az aktuális országúti mezőny világbajnok 2015 augusztus 20. és 2016. június 9. között három előre be nem jelentett doppingellenőrzést is elmulasztott.

Ez a fajta szúrópróbaszerű ellenőrzés zajlik ama bizonyos helymeghatározás alapján, amit a sportolóknak maguknak kötelező rendszeresen frissíteniük. Az ellenőrök az előre bejelentett címre (legyen az otthon, edzőtábor, versenyhelyszín vagy épp nyaralás) mennek, akkor van gond, ha a versenyző  mégsincs ugyanott.

A rendszer belső felületén nem csak az aktuális tartózkodási helyet lehet (illetve kell) bejelenteni, de ha elszalasztott valaki egy ellenőrzést, azonnal lehetősége van fellebbezni és igazolni, mi okból nem volt ott, ahol lennie kellett volna. De ezt akkor kell azonnal megtenni, és  gyakorlatilag egy formális eljárást.

Lizzie Armitstead viszont akkor nem tette ezt meg. Helyette most a CAS színe előtt, ahová amiatt fellebbezett, mert a brit  antidopping szervezet július 11-én felfüggesztette, magyarázta azzal az esetet, hogy jó helyen volt, csak az ellenőrök nem ébresztették fel.

A CAS elfogadta ezt az érvet. Az UKAD (azaz a brit antidopping szervezet) még vár a magyarázatra, ahogyan a kerékpárosok többsége is, akik úgy gondolják, ez nem fair, miközben ők igyekeznek betartani a szabályokat, más ilyen könnyen kidumálhatja magát.

A napokban dől el, Lizzie Armitstead mégis indulhat-e majd az olimpián. (A női mezőnyverseny augusztus 7-én lesz.)

(forrás itt és itt
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: