"Ha esetleg nem tudnád nézni a Tour de France mai szakaszát: jelenleg egy magányos férfi edz éppen, akit egy pletykaklubb követ."
A 2011-es Giro d'Italia óta babonás félelem fog el a "tök uncsi" 3. szakaszok kapcsán. Ááá, úgy sem történik majd semmi, elég az eredményre rápillantani (+ kiposztolni), mondtam aznap magamban. Aztán úgy alakult, hogy amikor épp az eredményekre kellett volna csak úgy rápillantani, lélegzetvisszafojtva vártam a jó hírt Wouter Weylandt állapotával kapcsolatban - mindhiába. Szóval "babonából" nem tekintek azóta a háromhetes körversenyek egy szakaszára sem  becsmérlően.

Viszont a tény az tény: botrányosan lassú az éppen zajló 3. szakasz a Touron. Az eredeti előzetes számítások alapján kb 39-43 km/h sebességgel kellett volna normális esetben haladnia a mezőnynek. Háromnegyed négy körül, kb 85 kilométerrel a vége előtt ez még 33,2 km/h volt, azóta egyébként fokozatosan gyorsulnak a srácok, most (17:10) már 35,1km/h ez az adat. Most 40 kilométer van hátra, és a két szökevényt - Armindo Fonseca (Fortuneo Vital Concept) és Thomas Voeckler (Direct Energie) - már fél percre megközelítette a mezőny, hamarosan be fogják őket érni.

Mivel az országúti kerékpársport iszonyúan jól beágyazódott a közösségi médiafelületeken, főleg a twitteren, ahol a csapatfőnökök is szoktak a csapatkocsiból élőben közvetíteni, így ha lenne valami konkrét oka a csigalassúságnak  - akár időjárási helyzet, szél vagy elviselhetetlen magas páratartalom, hőség, stb, esetleg valamiért lassító/figyelmeztető sztrájkba fogtak volna, amire szintén akadt már példa - valószínűleg könnyen kideríthetnénk. De semmi ezzel kapcsolatos infó. Egyszerűen csak lassúak ma a srácok.

Annál több vicces kommentet lehet találni a nézők részéről, mint például a fentebbi idézetet is (eredeti angol nyelvű tweet itt).

Ám hogy teljes legyen a kép, bizony, bizony, a mezőnyben is jelét adják annak, hogy unatkoznak, többek között Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) jelezte a kamerába, hogy  ha ez így megy tovább, aluszikálni fog térni a nyeregben ülve. Naná, hogy sorra osztják meg a twitterező rajongók.

A nap sztárja azonban valószínűleg a "togói" (to go -i) ember, azaz a motoros táblás segítő lesz, aki a táblán keresztül üzen a mezőnynek (és persze a nézőknek is), hogy hé emberek, igyekezni kéne már!
Ezen a képen például azt üzeni, hogy "Ötre kell mennem a gyerekekért! Pörgessétek már fel a tempót!

Bár korábban még úgy tűnt, ráér, és elkezdett akasztófázni (a poén szerint szerint a szökésében lévő Armindo Fonsecával)
(jelen cikk a cyclingweekly.co.uk válogatását vette alapul)


Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: