A Tour de France idejére az UCI is egy szinttel feljebb kapcsolt a motorizált dopping elleni küzdelemben.
Már tavaly is akadtak elvétve ellenőrzések az országúti kerékpáros versenyeken, melyek a lehetséges mechanikai/technikai doppingra utaló jeleket kerestek a bringákon. A 19 éves cyclocross versenyző, Femke van Den Driessche januári lebukása után azonban megsűrűsödtek azok a jelenetek, amikor egy tablettel "röntgenezik" meg a kiválasztott kerékpárokat.

Ezt az eljárást már akkor szélmalomharcnak tartották sokan, áprilisban egy francia-olasz koprodukcióban készült oknyomozó riportban - melynek szálai Magyarországra is vezettek - is azt demonstrálták, hogy hőkamerákkal lenne érdemesebb keresni a járművekbe esetleg elrejtett tiltott kütyüket.

Így keresnek az UCI emberei (forrás: bicycling.com)


A múlt héten jelentette be egy közös sajtótájékoztatón Thierry Braillard francia sportminiszter, Brian Cookson, UCI elnök, Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója és David Lappantiert, a francia kerékpáros szövetség elnöke, hogy a Tour de France alatt CEA hőkamerákat fognak bevetni annak érdekében, hogy az esetleges csalásokat kiszúrják. Az eszközöket egyaránt lehet kísérőmotoron és az út mentén is használni. A sajtótájékoztatón Lappantiert úgy fogalmazott, még egy be nem kapcsolt motort is képesek felfedezni ezzel az eszközzel, amit egyébként már a francia nemzeti bajnokságon is bevetettek.

És most már megjelentek az ellenőrök a Tour de France-on is: a 7. szakaszon vetették be őket  először. A sportminiszter bejelentése szerint a teszt teljességgel negatív eredményt hozott, azaz nem találtak tiltott eszközt a kerékpárokba rejtve, ugyanakkor ígérete szerint visszatérnek még majd a speciális kamerás emberek, de hogy mikor és hol, azt nem hozzák előre nyilvánosságra.

Az UCI hagyományos, tabletes ellenőrzései közben tovább folytatódnak a verseny három hete során.

(cikk forrása: itt és itt)

Kapcsolódó:
7. szakasz  -eredmények
Összetett állása a 7. szakasz után
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: