(1925)
Avagy hogy is volt az a medvés sztori?
Napjainkban már természetes, hogy egy háromhetes kerékpárverseny a hegyekben dől el. A Tour de France történelmének hajnalán azonban az 1903-as első rajttól kezdve egészen 1910-ig kellett várni arra, hogy a Pireneusokba merészkedjen a mezőny.

Henri Desgrange, a "Tour de France atyja" egyik asszisztensét, Alphonse Steinés-t küldte el terepszemlére. Nem véletlenül, hiszen Steinés kezdetektől fogva részt vett az útvonal megállapításában, és valójában  a verseny Pirenesuokba vitele is az ő ötlete volt, amit a főnök kezdetben őrültségnek tartott.

Steinés tehát elutazott a hegyekbe. Januárban! A Tourmalet lábánál található egyik fogadóban a tulajdonos hiába mondta, hogy még júliusban is veszélyes a hegyre felmenni, az újságíró makacsul tartotta magát, sofőrt fogadott és elindult. Autóval 16 kilométert tudtak csak menni, majd  gyaloglásba kezdtek. A sofőr mintegy 600 méter séta után visszafordult, mondván, ő úgy tudja, ha esni kezd a hó, a medvék átjárnak a környékre Spanyolországból.

Steinés továbbment. Hangokat hallott, azt hitte, útonállókba botlott, de csak juhokat legeltető gyerekekkel találkozott. Az egyiket fel is fogadta kísérőnek, de ez a fiú is nagyon hamar visszafordult.

Octave Lapize 1910-ben
(További képek)

Idővel beesteledett, az egyedül maradt Steinés pedig megpihent egy sziklán.  Úgy tervezte, így várja meg a napfelkeltét, ám hamarosan be kellett látnia, ha ezt teszi, akkor itt fagy meg a hegyen. Újra nekiveselkedett az útnak. Közben megcsúszott a jeges úton, és a folyóba esett. Amikor visszakapaszkodott az útra, ismét elbukott a hóban. Kis híján az életébe került a kaland. Kimerülten botladozott, amikor újra hangokat hallott:

- Mondd meg, ki vagy, különben lelőlek!  - kiáltottak rá.

- Egy eltévedt utazó. Most jövök  Tourmalet-ról.

Hajnali három volt, s mint kiderült, időközben keresőcsapatokat indítottak a vakmerő zsurnaliszta megtalálására.  A L'Auto helyi munkatársa otthonában aztán felmelegedhetett, meleg fürdőt vehetett, majd táviratozott Desgrange-nak:

"Megmásztam a Tourmalet. Stop. Nagyon jó út. Stop. Tökéletesen járható."

A hegy tehát része lett az 1910-es versenynek, az Aspin-nel, az Aubisque-kel és a Peyresourde-dal együtt (egy tipikus Tourmalet-szakasz azóta is rendszerint útvonalába foglalja ezeket az emelkedőket is) elsőként Octave Lapize hódította meg a bringások közül. Mégsem ő nyerte a szakaszt, hanem egy helyi bringás, Francois Lafourcade, aki az utolsó emelkedőn, az Aubisqe-en érte utol és hagyta le a nála ismertebb és esélyesebb kerékpárost.

Míg Lafourcade a nyeregben ülve haladt át a célvonalon, Lapize gyalog jött, biciklijét tolva. Ekkor hangoztak el híres-hírhedt, a szervezőknek intézett szavai:

"Gyilkosok vagytok! Gyilkosok vagytok!"

Lapize végül megnyerte az 1910-es Tour de France-t, ez volt egyetlen összetett győzelme. A háromszoros Párizs-Roubaix győztes (1909,1910, 1911, ezzel sokáig rekordtartó is volt) francia az első világháborúban vesztette életét repülőgéppilótaként.

Forrás:
Graham Healy: The Shattered Peloton. Breakaway Books, Halcottsville, New York, 2014.
Az angol nyelvű  wikipedia Tourmalet és Octave Lapize szócikkei 

Kapcsolódó:
Peloton-mesék: minden idők legkeményebb Tour de France szakasza 
Múltidéző: 10 fekete-fehér kép a Tourmalet-ról
Tour de France 2016 - az útvonal
Tour de France 2016 - első és kiemelt kategóriás emelkedők
Tour de France 2016 - rajtlista    
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: