Az Astana csapatánál egyértelmű a hierarchia. 
"Nem két vezérrel megyünk a Tourra. Nibali csak egy extra fegyver. Nem akarok rivalizálást."  
 - nyilatkozta Giuseppe Martinelli csapatfőnök a La Gazzetta Dello Sportnak

Mindazonáltal jó előjel, ha csapat mindkét  bringást soraiban tudhatja egy versenyen. A Grand Tourok tekintetében ez kétszer fordult elő mindössze: 2013-ban a Giro d'Italián, amelyet Vincenzo Nibali, illetve a 2015-ös Vuelta a Espanán, melyet Fabio Aru nyert meg.

Most Nibali egy szenzációs Giro-győzelemmel a háta mögött érkezik Franciaországba, azért, hogy a fiatalabbik olasznak - ők ketten egyébként ott lesznek majd az olimpián is a nemzeti csapatban - segítsen. Az ugyanis már a felkészülés legelején tisztázódott, Arunak a Tour de France-ra, míg Nibalinak a Giro d'Italiára lesz kihegyezve a szezonja, ehhez viszonyítva állnak rajthoz a további versenyeken.

Aru ugyan a szezonban eddig nyújtott teljesítménye alapján nem igazán érdemelte ki, hogy a legkomolyabb esélyesek között tartsák számon, ám Martinelli szerint Aru kiválóan tudja formáját a nagy háromhetesekre időzíteni. Ezt az is bizonyítja, hogy a kerékpáros a már említett 2013-as  olasz körversenyen kívül - amikor debütánsként 43. lett -, mindig a top ötben végzett, ha rajthoz állt egy Grand Tour versenyen. (Giro 2014: 3, hely, Vuelta 2014: 5. hely, Giro 2015: 2, hely, Vuelta 2015: 1. hely) Aru még csak először áll majd rajthoz pályafutása során a Tour de France-on, de ebből is látható, hogy már tapasztalt, eredményes versenyzőként teheti meg azt.

Aru egyébként maga is nyilatkozott a héten az olasz sportnapilapnak, melyben megemlítette, négy éve versenyeznek egy csapatban Nibalival, egyszerre tekint rá csapattárként és riválisként, akitől nagyon sokat tanult, de reméli, hogy ő is adhat majd valamikor valamit az idősebb versenyzőnek. Aru egyébként azt is mondta: vakon bízik a friss Giro d'Italia győztesben.

(Forrás: itt és itt)

Kapcsolódó:
Tour de France 2016 - az útvonal
Tour de France 2016 - első és kiemelt kategóriás emelkedők
Tour de France 2016 - rajtlista    
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: