Mennyire jó időmenő Ilnur Zakarin? - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2016. május 15., vasárnap

Mennyire jó időmenő Ilnur Zakarin?

Az elmúlt versenyeken általában "sötét lóként" emlegetett orosz bringás nagyon jól teljesített az idei Giro d'Italia első harmadában.
A címben megfogalmazott kérdés részint abból adódik, hogy a 2016-os Giro d'Italia 9. szakasz időfutam lesz, a szakasz előtt pedig az összetett első Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) után 23 másodperccel áll jelenleg a dobogó második fokán Ilnur Zakarin (Katusha). Ha megnézzük az összetett élmezőnyben álló versenyzőket, úgy tűnik, leginkább ő állhat majd Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) útjában a rózsaszín mez visszahódításában a 40,5  kilométeres időfutamon Radda in Chianti és Greve in Chianti között.

Másrészt azért is érdemes a helyzetet innen megközelíteni, mivel a 2015-ig a profi mezőnyt tekintve nem igazán ismert névnek számító, 1989-es születésű Zakarin 2007-ben junior egyéni időfutam  Európa-bajnok lett.

Azonban  - bármekkora tehetségnek is tűnt kamaszkorában - nem véletlen, hogy nem hallottunk róla sokat a korábbi években: még nem egészen 20 évesen dopping miatt két éves eltiltást kapott. Ahogyan az ausztrál  Cyclingtips oldalnak adott  e-mail interjúban  elmondta: nem szeret erről beszélni, nem szereti, ha felemlegetik neki. Csúnya hiba volt, így marad meg az emlékezetében, de most már egy teljesen más versenyző, aki reméli, hogy egy teljesen új karrierbe kezdhetett a visszatérése után.

Az egykori időfutammenőből időközben összetett versenyző lett, a titok nyitja: felesége táplálkozási tanácsadó, így könnyen jött a segítség, hogyan fogyjon Zakarin két év alatt 10 kilót és váljon könnyebbé, de egyben erősebbé a hegyekben is.

Zakarin első nagy sikere kétségtelenül a tavalyi Tour de Romandie-n elért összetett elsősége. Nem kisebb neveket utasított maga mögé az összetett tabellán, mint Chris Froome, Nairo Quintana és Vincenzo Nibali. Aztán nyert egy szakaszt a rákövetkező Giro d'Italián. Idén tavasszal többek között a Párizs-Nizzán mutatta meg magát, amikor gyakorlatilag elhappolta a szakaszgyőzelmet az egymásra figyelő Geraint Thomas(Sky) és Alberto Contador (Tikoff) elől . 

Összetett helyezései 2016-ban többnapos versenyeken:
Volta ao Algarve 7. hely
Párizs-Nizza 4. hely
Volta a Ciclista Catalunya 7. hely
Tour de Romandie 4. hely

(ezenkívül ne feledjük a Liege-Bastogne-Liege-en elért 5. helyét sem!)

Ha innen nézzük, Ilnur Zakarint már kétségtelenül felesleges sötét lónak nevezni, az eddigi 2016-os teljesítménye alapján egyáltalán  nem meglepő, ha a Giro d'Italián is a top versenyzők között van.

Végignézve az elmúlt évekbeli szereplését az időfutamokon (érdemes a procyclingstats adatait böngészni), nagyjából az adott mezőny jobbjai között található, úgy érdemes fogalmazni, hogy kb mindig a legjobb 20-30 versenyző közé érdemes őt sorolni. Ugyanakkor egyetlen egy alkalom volt, amikor az eredménye kiugróan jó volt, ez pedig épp a már említett Romandie-n történt.  Az akkori 17,3 kilométeres szakaszon Lausanne körül 3. helyezést ért el, nála csupán Tony Martin (Etixx-Quick Step) és a szintén Katushás Simon Spilak volt gyorsabb.


Kapcsolódó:
Giro d'Italia 2016 - 9. szakasz rajtidők
8. szakasz eredményekPost Top Ad