Látványosabb időfutam már nem is lehetne - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2016. május 15., vasárnap

Látványosabb időfutam már nem is lehetne

A Giro d'Italia mezőnye vasárnap a Chianti borvidékre látogat.
Ki tudja, talán sokan vannak olyan nézők, mint én, hogy az időfutamok esetében csak az eredmény érdekel. Évek óta nem nézem az ilyen szakaszokat - kivétel, ha elvállaltam, hogy valahova összefoglalót írok -, egyszerűen nem hoz lázba ez a fajta versenytípus. A helyszínen követni persze más, na de a tévé előtt laptopon...

Ki tudja, talán a szervezők  - és még inkább a közvetítők - is érzékelnek valamiféle csökkenő tendenciát az érdeklődést illetően, mindenesetre az idei Giro d'Italiára igazán látványos időfutamokkal készültek. (És ez még az 1. szakaszra is igaz, amikor a fedett csarnokból rajtoltak a versenyzők. A 15. szakasz hegyi időfutama pedig önmagáért beszél. )

A 9. szakasz a Chianti borvidéken vezet majd keresztül. Részben ez az a környék, amire egy korábbi írásomban a Strade Bianchéval kapcsolatban az "instant Toszkána" kifejezést használtam, hiszen az itt készült emblematikus képek juthatnak először eszünkbe, ha a toszkán tájra gondolunk. Ezt látjuk képeslapokon, ezt látjuk filmekben (ó, hány kitalált negyvenes angol vagy amerikai női karakter kereste már ezeken a lankákon az új élet lehetőségét és találta meg az új boldogságot!),  turisztikai prospektusokban, stb. És valószínűleg többen vannak azok is, akik ha erre járnak, ugyanezeket akarják viszontlátni (esetleg saját képeken megörökíteni) a valóságban is, mint akik azokat a helyeket keresik, amelyek eltérnek ettől a sztenderd képtől.

A Chianti borvidék a Toszkána Mánia oldal ismertetője alapján:

"Firenze alatt kezdődik, és a sok más középkori fallal körülvett vár mellett egészen Sienáig húzódik. A jellegzetes toszkán dombokkal és ciprusfákkal körülvett birtokokon Itália leghíresebb vörösborát termelik. Ez az a régió Olaszországban, ahová talán a legtöbb látogató érkezik a világ minden tájáról. A fekete kakas védjeggyel ellátott borokat termelő vidék maga is hat körzetre oszlik: a Chianti Classio-ra, az Arezzói-dombságra, a Firenzeire, a Sienai dombságra, továbbá Montespertoli-ra és a Chianti Rufina-ra."

A Piazza Metteotti, Greve in Chianti főtere


A Chianti vidék boráról már a 13. században is említést tesznek a források, Egy 1398-as dokumentum szerint ez ezekben az időkben még fehér bort jelentett. III. Cosimo di Medici volt az, aki 1716-ban törvénybe foglalta, hogy csak a "Lega Chianti" néven ismert három település, Castellina, Gaiole és Radda, valamint Greve városkája környékén termett borok illethetők a Chianti névvel. Vagyis éppen pontosan 300 éve, és részint ennek köszönhető, hogy a turisztikai szempontból is fontos kerékpárversenyek közül az egyik leghíresebb, a Giro d'Italia most egy időfutammal hozzájárul e nevezetes évforduló megünnepléséhez.

Napjainkban Toszkánán belül már nagyobb területen termelnek Chiantit, az eredeti, 1716-ban rögzített környéket a "Chianti Classico" elnevezéssel illetik.  

Castellina in Chianti


A vasárnapi időfutamon Radda in Chiantiból indulnak majd a versenyzők és Greve in Chiantiban lesz a cél. Az útvonal közben érinti Castellina Chianti, Madonna di Pietracupa és Panzano in Chianti településeket is.


Kapcsolódó:
Giro d'Italia 2016 - 9. szakasz rajtidők
8. szakasz eredmények
Összetett állása a 8. szakasz után

A képek a tuscanypictures.com oldalról származnak


   

Post Top Ad