Gianluca Brambilla: egy nem is olyan nagyon fiatal és nem is olyan nagyon ismeretlen bringás - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2016. május 16., hétfő

Gianluca Brambilla: egy nem is olyan nagyon fiatal és nem is olyan nagyon ismeretlen bringás

A 8. szakaszon megszerezte, a 9. szakaszon pedig megvédte a rózsaszín trikót a kis olasz, akinek nevére az előző években ritkábban figyeltünk fel, pedig akkor is bőven akadt miért.
Valahogy olyan ez most, mint irodalomtörténettel foglalkozni, ahogyan (újra)olvasunk és (újra)felfedezünk  korábban kevés figyelemben részesített szerzőket és műveiket. Hasonló érzés, ahogyan ráveszem magam, hogy kicsit kutakodjak a jelenlegi rózsaszín mezes sportmúltjában.

Szóval, Gianluca Brambilla. Idén tavasszal gyakran írtam le a nevét, hiszen eddig egész jól megy a szezon  az 1987. augusztus 22-én született olasz bringásnak. Már Mallorcán jól teljesített januárban, a hagyományos négy egymás utáni egynapos közül egyet megnyert (Trofeo Pollenca - Port de Andratx), egy másikon (Trofeo Serra de Tramuntana ) pedig negyedik lett. Aztán ott volt az idei Strade Bianche, ahol szökésben volt, de aztán jött a csapattárs Zdenek Stybar, majd jött Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), a kis olasz pedig a dobogó harmadik fokára szorult.

A többszakaszos versenyeken sem mozgott rosszul. Ománban összetettben a 10, a Tirreno-Adriatin pedig 12. lett.

Ám  ez a (profi) karrier nem idén, hanem már 2010-ben elkezdődött. Akkor szerződött ugyanis a Colnago-CSF Inox csapatához. Előtte az Ormesani Panni (2006) és Zalf Desirèe Fior (2007-09)  csapataiban versenyzett, és akkor is már több egynapos győzelmet aratott (és számtalan top10-es hellyel  büszkélkedhetett) alacsonyabb besorolású olasz egynaposokon.

Az első World Tour verseny, amihez rajthoz állt  a 2010-es Giro di Lombardia volt (az első World Tour győzelme azonban csak a mostani Giro 8. szakasza volt.), de nem fejezte be. 2011-ben viszont már részt vett a Giro d'Italián, és 5. lett a hegyi menők versenyében. A 17. szakaszon 4., a 19. szakaszon (mindkettő hegyi szakasz) 12. lett.

Következő évben szintén ott volt az olasz körversenyen, ekkor 13. lett az összetettben és 3. a fiatalok versenyében. Ekkor is volt egyébként egy szakasz (7.), amikor benne volt a top10-ben.

A hírekbe 2014-ben egy kis kakaskodással került be: a Vuelta a Espana 16. szakaszán összekapott Ivan Rovnyval (Tinkoff-Saxo) és kizárták mindkettejüket.

2016 májusból - amikor is Brambilla viseli a Giro d'Italia első hete végén a maglia rosát - visszatekintve az előző évekre, könnyen a homlokukra csaphatunk, ó, de hát ez a srác mindig itt volt az élmezőnyben, csak valahogy soha nem figyeltünk rá eléggé. 2015-ben például 4 többnapos versenyen is top20-as eredményt ért el összetettben, többek között érdemes itt a Vueltán megszerzett 13. helyét megemlíteni. Emellett számtalan top10-es eredménye volt vagy a hegyi pontok, vagy a fiatalok versenyében.

Ha a procyclingstats.com statisztikáira hagyatkozunk, látható, hogy Brambilla elsősorban egynapos versenyző, ugyanakkor legkevésbé eredményes az időfutamok tekintetében.  

Hosszú még az út Torinóig, és a lényeg még csak most jön. Brambilla helyzete egy kicsit most Thomas Voecklerére emlékeztet. Nem a régi, a 2004-es nagy berobbanására, amikor napokig tartotta Lance Armstronggal szemben a sárgát a "kis francia", hanem 2011-esre, amikor már ismert volt, ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy vannak nála messze jobb összetett versenyzők, akiknek ráadásul jobban össze van rakva a csapatuk is, de hát csak tartotta magát, csak tartotta magát akkor is, majdnem a legvégéig.

Az Etixx-Quick Step fiatal csapat - Marcel Kittel ezért hangsúlyozta olyan sokszor a csapatmunka fontosságát, sprintfelvezetésben például szinte teljesen tapasztalatlanok -, de meglepően jól van összerakva.

A hétfő pihenőnap, majd kedden az első komolyabb hegyi szakasz következik az olasz körversenyen. Meglátjuk, a rózsaszín trikós és az Etixx-csikók mire mennek majd vele. Egyetlen egy fő, Marcel Kittel hiányzik csak a csapatból, ami - szentségtörés vagy sem ilyet mondani, de - inkább áldás most, mint átok a Lidl-kék mezeseknek,  egyértelműen Brambilla - vagy ha úgy adódik, Bob Jungels - segítésére koncentrálhat mindenki.

Akármi is történik majd az elkövetkező napokban, Gianluca Brambilla mindenesetre beírta már magát a verseny történetébe, és minden bizonnyal készül majd róla az elkövetkező években is néhány "új fejezet".

Kapcsolódó:
Giro d'Italia 2016 - az útvonal
Giro d'Italia 2016 - aktuális eredmények

Hozzászólnál?
Gyere a TOURázzunk Facebook oldalára!

Post Top Ad