Az Amaury Sport Organisation pénteken levélben tájékoztatta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget (UCI), hogy az általuk szervezett versenyeket 2017-ben nem a World Tour, hanem a kiemelt (HC, azaz Hors Classe) kategóriába kívánja soroltatni.
Bár 2017 még messze van, de úgy tűnik, az  ASO határozottan kész beváltani a korábbi fenyegetéseit. A cég, amely a jelenlegi World Tour versenynaptár versenyei közül a Tour de France-t, a Párizs-Npzzát, Párizs-Roubaix-t, Fléche Wallone-t, Liege-Bastogne-Liege-t, Critérium du Dauphine-t és a Vuelta a Espanát szervezi, az utóbbi időben többször is konfrontálódott a nemzetközi szövetséggel, elsősorban a kerékpársportot érintő tervezett reformok ügyében.

Míg a World Tour kategóriában sokkal szigorúbb szabályok érvényesek a versenyszervezőkre (is) - ami következtében, Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója szerint -  egy "zárt rendszer" felé tendál az elit kerékpársport - ,addig a HC kategóriában nagyobb szabadságot kapnak a cégek, például abban is, hogy milyen csapatokat hívjanak meg.

Hogy hosszútávon milyen változásokat jelent ez a sportág alakulásában, felmérni most még nem igazán lehet, de hogy mindenképpen hatással lesz a szervezet életére, már most több mint sejthető.

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: